Кучешка тения в черния дроб – това е една от най-често срещаните инфекции, същността на които се заключава в увреждане на черния дроб със специфични паразити.

Наблюдава се образуване на кистозни кухини вътре в органа. Основен метод за лечение на този патологичен процес е хирургичната интервенция.

При своевременно оказана медицинска помощ тази патология е с благоприятна прогноза.

Но понякога става причина за значително понижаване на качеството на живота на болния и дори може да доведе до летален изход.

Най-често усложнение на това състояние е нагнояване на кистите с разкъсване впоследствие.

Ехинококоза е хронично протичаща инфекция, която в продължение на дълъг период от време не създава никакъв дискомфорт на болния. За първи път възбудителят на това заболяване е бил описан през 1681 г.

Пълният цикъл на неговото развитие се установява през 1833 г. В продължение на дълъг период от време са се разработвали методи на хирургични интервенции, които помагат за справяне с тези кисти.

Първата операция, предполагаща изрязване на засегнатия участък от черния дроб е проведена през 1888 г.

Симптоми при кучешка тения в черния дроб

Симптоматика се появява не веднага след заразяване, а след доста време. В някои случаи клиничната картина се развива след няколко години. Първоначално болният започва да се оплаква, че се уморява бързо, от главоболие и значително повишение на телесната температура.

Понякога на повърхността на кожата се появява ситен обрив.

С формирането на кистата възникват симптоми като чувство за тежест и дискомфорт в областта на дясното подребрие, апетитът намалява и постепенно теглото се понижава без причина.

Задължително присъстват пристъпи на гадене и повръщане, възникващи след хранене. Клиничната картина се допълва се намаляване образуването на жлъчка.

Често всичко завършва със значително нарушение на функционалността на черния дроб. Всичко това се проявява със симптоми като пожълтяване на кожата и на видимите лигавици, поява на болка в дясното подребрие, повишение на телесната температура и т.н.

Освен това в редица случаи се наблюдава разкъсване на ехинококовата киста с разпространение на възбудителя в кръвта и други вътрешни органи. Ако паразитът е попаднал в кръвоносната система и обикновено се развиват интензивно изразени алергични реакции.

Диагностика и лечение на инфекции

Диагностика на това заболяване се състои в анализ на оплаквания на болния, лабораторни и инструментални изследвания. Задължително се назначава общ и биохимичен анализ на кръвта, анализ на урината и различни имунологични тестове.

От инструменталните методи са показни ултразвуково изследване, МРТ и много други. Ако киста бъде установена, следва да се направи пункция с изследване на полученото съдържимо.

Лечението на тази инфекция предполага хирургична интервенция. В повечето случаи се провеждат минимално инвазивни операции, понижаващи риска от разпространение на паразита в други органи.

След като кистата бъде отстранена, в образувалата се кухина се въвеждат специфични химични препарати, които са с противопаразитно действие.

Профилактика на развитие на заболявания

За профилактика на възникване на ехинококоза следва внимателно да се мият ръцете преди хранене. Да се следи за чистота на плодовете и зеленчуците, а също и да се спазват правилата за приготвяне на месни ястия, за необходимата температура.

Във вътрешността на месото трябва да достига поне 70-75 градуса с цел предотвратяване на паразитни инфекции. За измерване на температурата се предлагат специални термометри.