Фистулите на панкреаса представляват канали, които се свързват помежду си с постнекротична течност или със системата от протоци на жлезата и други кухини, органи или на повърхността на тялото.

Тяхната ширина не е равномерна, а стените се образуват от фиброзна тъкан. Приблизително в 70-80% от случаите фистулите се разполагат в областта на тялото или на опашката на тялото, и само в 30% - на главата на органа.

Защо се появяват фистули в панкреаса? Какви са те? Как се проявяват? До какви усложнения могат да доведат? Какви методи за диагностика и лечение се използват на тези патологични образувания?

Причини

Обикновено фистулите са в резултат на некротизиращ панкретатит или травма на панкреаса. Факторите, които способстват са:

  • Затрудняващи отока на панкреатичен сок в лумена на дванадесетопръстника причини – най-често камък или стеснение;
  • Външно дрениране на ложата на жлезата, мастна торбичка или киста на органа;

Симптоми на фистули на панкреаса

Характерът на симптомите на панкреатичните фистули зависи от вида на патологичния канал в жлезата, причините за неговото възникване и стадий на развитие – период на образуване, функциониране или усложнения.

По време на образуването на хода на фистулата се появяват оплаквания за болка, възникващи в епигаструма или в лявото подребрие.

На фона на болковия синдром у пациента възникват храносмилателни разстройства, повишава се температурата, изменя се кръвната картина и в областта на органа се напипва уплътнение.

Развитието на всички тези проявления се предизвиква от постъпване на панкреатичен сок в околните тъкани, инфектирани на задкоремната мастна тъкан, изменения в паренхима на жлезата и съседните тъкани и органи.

След началото на функционирането на фистулата възникват характерни проявления само ако е външна. При болния се появява фистулен отвор, от който се отделя панкреатичен секрет, който дразни кожата и предизвиква мацерация.

Обемът на отделяното от отвора на фистулата зависи от нейния вид и може да е от 0.5 до 1.5 литра на денонощие.

След хранене количеството секрет се увеличава. Но ако освен фистула на панкреаса има и на жлъчката, то обемът на отделяния секрет може да стигне до 3 литра.

От неусложнените външни фистули на панкреаса се отделя безцветно съдържимо, в което се откриват голямо количество трипсин и амилаза. При гнилостни или гнойни процеси в състава на секрета влизат гнойни примеси и кръв.

Усложненията при панкреатични фистули се развиват, вследствие на загуба на панкреатичен сок и потискане функцията на жлезата, предизвикващи се от атрофични и фиброзни изменения в паренхима на органа.

Всички тези нарушения водят до храносмилателно разстройство, нарушение на всички обменни процеси и на киселинно-алкалния баланс.

В резултат болните се изтощават, стават адинамични. При тях може да се развие обезводняване и коматозно състояние. При ерозия на съдовете на болния може да възникнат кръвотечения.

Лечение

В много случаи за отстраняване на панкреатичната фистула е достатъчно консервативно лечение. Неговите цели са насочени към:

  • Потискане на вътресекреторната активност на жлезата и деактивация на нейните ензими;
  • Санация на външния канал на фистулата и отстраняване уврежданията на кожата около външния отвор на фистулата;
  • Корекция на нарушенията на мастния, въглехидратния и белтъчния обмен и на алкално-киселинния баланс;
  • Спазване на диета с ограничение на въглехидратите и с увеличаване на обема на белтъчини;
  • Терапия на съпътстващи заболявания;

Санацията на външния канал на фистулата се извършва с промиване с антисептични разтвори и въвеждане на антибиотици.