Почти всеки от нас знае, че трябва да купува качествени хранителни продукти, следи да приема достатъчно количество витамини. Но понякога забравяме, че съдовете, в които приготвяме храна също трябва да са качествени. За правилното хранене това е много важно.

Здравословно хранене и съдове – какви са вариантите

Правилното хранене предполага не само ядене на полезни храни, но е и полезен начин за обработка на храната. Затова изборът на подходящи кухненски съдове е толкова важен.

Какви съдове са подходящи за приготвяне на храна

Алуминиевите съдове са леки, евтини, равномерно се нагряват. В тях е удобно и лесно да се приготвят всякакви ястия. Емайлът не се разваля, лесно се мие. Но алуминият при съединяване с храната може да образува различни съединения, например, алуминиеви соли.

Тези съдове са и доста крехки. На тях е възможно да се появят пукнатини, особено ако се почистват с твърди четки или абразивни препарати. В този случай съдът задължително трябва да се изхвърли, в противен случай в храната е възможно да попаднат съединения на тежки метали.

В такъв съд не трябва да се приготвят ястия, които могат да предизвикат алкална или киселинна реакция, тоест да не се варят кисели зеленчуци и плодови компоненти.

Емайлираните съдове са доста устойчиви и не са токсични, достъпни са като цена, при правилно боравене са безопасни и дълготрайни. Но имат и недостатъци – от некачествено емайлово покритие е възможно да се отделят тежки метали.

В такива съдове не трябва да се готвят ястия, които могат да предизвикат алкална или кисела реакция, тоест да не се варят кисели зеленчуци и компоти. Не трябва да се мият с метална четка или със сол, само с мека гъба.

В емайлирани съдове могат да се варят супи и да се задушават зеленчуци с голямо количество течности. Не трябва да се пържи, да се готвят варива от плодове. Ако емайлът се повреди съдът трябва да бъде изхвърлен незабавно.

Съдовете с покритие против залепване се смятат за много удобни. Тиганите и тенджерите с такова покритие е лесно да се мият, почти няма нужда от мазнина.

При нагряване обаче некачественото тефлоновото покритие може да отделя токсични вещества. Затова такава посуда трябва да се избира и използва много внимателно.

Ако се появят пукнатини, трябва веднага да се изхвърли.

Съдовете от неръждаема стомана са дълготрайни и вечни, устойчиви на окисление, продуктите, които се готвят в тях, не губят вкуса си и витамините.

Освен това ако дъното на съда е многопластово, то храната може да се приготвя с малко количество вода и мазнина.

Но и такива съдове имат своите недостатъци. В състава на неръждаемата стомана влиза никел, който може да предизвика алергични реакции, което трябва да се помни при покупка.

Правилното хранене е полезна и вкусна храна, която е приготвена в безопасен съд.

Здрави и качествени съдове

Трябва да се избираме безопасни съдове, за да опазим здравето си. Най-добрият избор са стъклените, чугунените и керамичните. Здравето няма да пострада, ако се приготвя храна именно в такъв съд.

Керамичните съдове са сред най-безопасните. Разбира се, те са крехки, бързо поемат мазнина и не са евтини. Но са подходящи за приготвяне на всякаква храна във фурна.

Здравословното хранене предполага варене, задушаване и запичане.

Приготвянето на храна на фурна е отличен начин за запазване на ценните вещества и предотвратяване на пържене. Единственото, което трябва да се има предвид, това е изборът на качествени съдове.

В безопасните съдове може да се съдържа олово, което представлява заплаха за здравето.

Съдовете от стъкло предизвикват много по-малко опасения. Обикновено стъкло се произвежда от естествен материал, а силициев оксид също се използва, който е химически устойчив и не взаимодейства с други вещества.

Стъклените съдове лесно се почистват, в тях може да се приготвя различна храна.

Чугунените съдове традиционно се използват за приготвяне на храна. В такива съдове може да готви и на фурна и на печка.

Хранителните продукти се приготвят в собствен сос, което е важно при спазване на принципите на правилното хранене.