Почти всеки от нас знае, че трябва да купува качествени хранителни продукти, следи да приема достатъчно количество витамини. Но понякога забравяме, че съдовете, в които приготвяме храна също трябва да са качествени. За правилното хранене това е много важно.
Здравословно хранене и съдове – какви са вариантите
Правилното хранене предполага не само ядене на полезни храни, но е и полезен начин за обработка на храната. Затова изборът на подходящи кухненски съдове е толкова важен.
Какви съдове са подходящи за приготвяне на храна
Алуминиевите съдове са леки, евтини, равномерно се нагряват. В тях е удобно и лесно да се приготвят всякакви ястия. Емайлът не се разваля, лесно се мие. Но алуминият при съединяване с храната може да образува различни съединения, например, алуминиеви соли.
Тези съдове са и доста крехки. На тях е възможно да се появят пукнатини, особено ако се почистват с твърди четки или абразивни препарати. В този случай съдът задължително трябва да се изхвърли, в противен случай в храната е възможно да попаднат съединения на тежки метали.
В такъв съд не трябва да се приготвят ястия, които могат да предизвикат алкална или киселинна реакция, тоест да не се варят кисели зеленчуци и плодови компоненти.
Емайлираните съдове са доста устойчиви и не са токсични, достъпни са като цена, при правилно боравене са безопасни и дълготрайни. Но имат и недостатъци – от некачествено емайлово покритие е възможно да се отделят тежки метали.
В такива съдове не трябва да се готвят ястия, които могат да предизвикат алкална или кисела реакция, тоест да не се варят кисели зеленчуци и компоти. Не трябва да се мият с метална четка или със сол, само с мека гъба.
В емайлирани съдове могат да се варят супи и да се задушават зеленчуци с голямо количество течности. Не трябва да се пържи, да се готвят варива от плодове. Ако емайлът се повреди съдът трябва да бъде изхвърлен незабавно.
Съдовете с покритие против залепване се смятат за много удобни. Тиганите и тенджерите с такова покритие е лесно да се мият, почти няма нужда от мазнина.
При нагряване обаче некачественото тефлоновото покритие може да отделя токсични вещества. Затова такава посуда трябва да се избира и използва много внимателно.
Ако се появят пукнатини, трябва веднага да се изхвърли.
Съдовете от неръждаема стомана са дълготрайни и вечни, устойчиви на окисление, продуктите, които се готвят в тях, не губят вкуса си и витамините.
Освен това ако дъното на съда е многопластово, то храната може да се приготвя с малко количество вода и мазнина.
Но и такива съдове имат своите недостатъци. В състава на неръждаемата стомана влиза никел, който може да предизвика алергични реакции, което трябва да се помни при покупка.
Правилното хранене е полезна и вкусна храна, която е приготвена в безопасен съд.
Здрави и качествени съдове
Трябва да се избираме безопасни съдове, за да опазим здравето си. Най-добрият избор са стъклените, чугунените и керамичните. Здравето няма да пострада, ако се приготвя храна именно в такъв съд.
Керамичните съдове са сред най-безопасните. Разбира се, те са крехки, бързо поемат мазнина и не са евтини. Но са подходящи за приготвяне на всякаква храна във фурна.
Здравословното хранене предполага варене, задушаване и запичане.
Приготвянето на храна на фурна е отличен начин за запазване на ценните вещества и предотвратяване на пържене. Единственото, което трябва да се има предвид, това е изборът на качествени съдове.
В безопасните съдове може да се съдържа олово, което представлява заплаха за здравето.
Съдовете от стъкло предизвикват много по-малко опасения. Обикновено стъкло се произвежда от естествен материал, а силициев оксид също се използва, който е химически устойчив и не взаимодейства с други вещества.
Стъклените съдове лесно се почистват, в тях може да се приготвя различна храна.
Чугунените съдове традиционно се използват за приготвяне на храна. В такива съдове може да готви и на фурна и на печка.
Хранителните продукти се приготвят в собствен сос, което е важно при спазване на принципите на правилното хранене.