Здравословният начин на живот е популярен и полезен. Здравословно хранене, редовни тренировки – всичко това е добре. Но понякога се случва така, че здравословното започва да вреди.

Защото човек изпада в крайности. Как това да се определи това? Ето 4 признака, които потвърждават болезненото пристрастяване към здравословния начин на живот.

Признаци на болезнено пристрастяване към здравословното

1.Здравословен начин на живот или самият живот

Трябва внимателно да се вгледаме към своето поведение. Здравословно – това е отлично, но при условие че не му е подчинен целия живот. Ако прекараме няколко дни в търсене на екологично чисти продукти, часове прекарваме във фитнеса, по 30 минути четем етикети на хранителни продукти, то това едва ли може да се определи като нормален живот.

Пристрастяването към здравословния начин на живот може да възникне незабележимо. Първо правилното хранене и редовно физическо натоварване започват да ни харесват.

А след известно време от живота ни се измества всичко, което не отговаря на представите за правилно хранене и тренировки.

Здравословното се превръща в основното в живота ни. Човек започва да гради живота си така, че работа, учене, общуване с приятели или с всеки друг да не пречат на правилното хранене и на спорта.

Общуването с приятели не е толкова важно колкото спортът и четенето на книга за здравословен начин на живот.

В резултат от живота си тръгва всичко, което не се отнася към здравословното.

В такъв случай е необходим анализ на собственото поведение и на живота. Има ли в него хоби, приятели, различни интересни занятия или голяма част заемат всичко, което се отнася към здравословния начин на живот?

Ако животът е пълноценен и достатъчно наситен, можем да бъдем спокойни. А ако ли не, то трябва да променим нещо. Здравословното трябва да подобрява здравето ни, а не да му вреди.

2.Страхове, тревожност, раздразнителност – начин на мислене

Зависимите от здравословното стават много тревожни. Боят се да отстъпят от правилата, наказват се за това, че са изяли нещо забранено.

При зависимост от здравословното и при най-малко нарушение на режима започват обвинения, ругатни, наказания. Например, един бонбон може да е повод за допълнителен час тренировка.

В психологията тревожността е преживяване на емоционален дискомфорт, което е свързано с очакване на неблагополучие.

При подобна зависимост от живота човек постоянно може да е в състояние на емоционален дискомфорт. А това е много вредно за здравето.

Състоянието на тревога и страх за това, че предпочетената храна не е полезна, а е просто вкусна.

Естествено качеството на живот на човек и на неговите близки също страда. Освен това такъв човек се стреми към тотален контрол над собствения си живот, което се отразява неблагоприятно на психиката.

Обърнете внимание – дълго ли се обвинявате за изядения сладкиш, вълнувате ли се относно ползата от избраните храни, повишено ли е нивото на тревожност и раздразнителност?

Подобен начин на мислене и поведение са признак на зависимост от здравословния начин на живот. И макар и на психическото здраве подобна тревожност едва ли ще навреди, то психиката може да пострада.

3.Чувство за превъзходство

Човек, зависим от здравословното, обикновено смята, че всеки, който не е на тази вълна не може да живее пълноценен живот и да се чувства щастлив.

Затова постоянно учи и критикува тези, които не живеят по правилата на здравословния начин на живот. Тоест появява се чувство за превъзходство над другите.

Човек смята за свое право да поучава приятели и познати, определя се като по-добър от всички онези, които не живеят по правилата на здравословното.

Строго дели хората на свои, които го подкрепят и на чужди, които не споделят неговите възгледи. И това пречи на общуването с хората, водене на нормален живот. Никой не обича да води разговор само на една единствена тема.

При опит за прехвърляне на разговора на друга може да се стигне до агресия. Естествено, това дразни околните.