За заместител на антибиотиците, които се отпускат с рецепта от аптеката, по-скоро не са подходящи, но за защита на организма все пак помагат.

Защо да търсим алтернативна на аптечните антибиотици

Антибиотиците са необходими за лечение на много инфекции, без тях не може да се мине. Проблемът идва оттам, че бактериите много бързо се адаптират и развиват устойчивост към тези препарати, и то много по-бързо, отколкото разработчиците на нови лекарствени молекули успяват да генерират.

Такива резистентни щамове могат да ни върнат в Средновековието – отново да нарасне смъртността от инфекции, а операциите, дори и леките, например, поставяне на зъбни импланти, да станат опасни за живота.

Освен това антибиотиците изобщо не са безобидни. Тези препарати убиват не само вредните бактерии, но и полезните, например, в червата. Това не е опасно за живота, но все пак е неприятно, защото предизвикват диария.

Затова е по-добре да имаме алтернативни средства под ръка, за да прибягваме до антибиотици, когато не разполагаме вече с друга възможност.

Пълното избягване на синтетични антибиотици не се препоръчва. Решението дали да се изпишат или да се преустанови тяхната употреба, може да се вземе заедно с лекуващия лекар.

Какви натурални продукти са с антибактериален ефект

Още от древността лечители и знахари са търсели растения и продукти, с които могат да излекуват болните. Отдавна са правени опити за получаване на натурални лекарства.

С времето фармаколозите успяват точно да определят какви растителни продукти се борят с микробите и благодарение на какви химически съединения копривата спира кръвта, а червените чушки могат да ни избавят от отоците.

1.Куркума

В това растение се съдържат лектини, флавоноиди, сапонини и дъбилни вещества, които могат да се борят с микробите, например, с псевдономас аеругиноза. Те разрушават клетъчните стени на бактериите, а също блокират необходимите на тези микроорганизми ензими.

2.Ехинацея

От пурпурната ехинацея се правят добавки, които помагат на имунитета да се справи с инфекциите. Благодарение на различните химически вещества, например, полифеноли и алкалоиди, действа не само на бактериите – листерии, стрептококи, хемофилус инфлуенце, но и против вируси и гъбички, сред които и кандида, предизвиква млечница.

3.Джинджифил

Също се справя с бактериите и гъбичките. Съдържа алкалоиди, които въздействат на ешерихия коли и на салмонелите, потискат активността на бактериите и пародонта, задържащия апарат на зъбите и дори микобактериите туберкулоза. Също е ефективен и против кандида.

4.Карамфил

Съдържа етерични масла и флавоноиди, които въздействат на шигелите, златист стафилокок, ешерихия коли, кандида и още множество микроорганизми. Цветовете или етеричното масло се добавят в храната, напитките и разтворите, например, за жабурене.

5.Чесън

Благодарение на противомикробните и противовирусните съединения въздейства на множество бактерии, вируси и гъбички. И дори на такива с резистентни щамове на стафилокока. Освен това усилва действието на някои антибиотици.

6.Червена боровинка

В народната медицина се препоръчват при инфекции на пикочните пътища, защото съдържат антибактериални компоненти. Например, феноли. И изследванията потвърждават, че червената боровинка може да е ефективна в борбата с ешерихия коли.

7.Мед

Съдържа флавоноиди и феноли, които се борят с бактериите. В изследванията натуралният мед демонстрира антибактериални свойства против златистия стафилокок, ешерихия коли и хеликобактер, който предизвиква гастрит и язвена болест, пречи на салмонелите да проникнат в чревната стена и помага за лечение на рани при лабораторни мишки.

Могат ли натуралните антибиотици да заменят лекарствата

Отговорът е категорично не. Много са заболяванията, които прогресират бързо, затова е опасно вместо да се приемат синтетични антибиотици да се експериментира с куркума.

Ако пък продуктите, които познаваме от дълбока древност, наистина помагаха като лекарства, то хората не биха загивали в продължение на дълги години преди ерата на антибиотиците.

Затова никога не заменяйте антибиотиците, които ви е изписал лекар, с червена боровинка и карамфил.

Освен това е неизвестно колко трябва да се изяде мед с чесън, за да ни помогне. Сега изследванията са недостатъчно, за да се каже колко такива храни са ефективни.

И все пак натуралните антибиотици не са безполезни, тъй като те могат да усилят традиционното лечение и позволяват да се заобикалят защитните механизми на бактериите. Така че се препоръчва по-често да се ядат тези храни по време на обостряния на инфекции или за профилактика.