Лъчева болест представлява заболяване, характеризиращо се с увреждане на тялото, причинени от големи дози радиация, често поемането на такива количества се случва за кратък период от време, тогава е налице острата форма на клиничното състояние.

Количеството радиация, което се абсорбира от тялото или поетата доза, определя до каква степен ще се разболее човек.

Лъчевата болест се нарича още остър радиационен синдром или радиационно отравяне. Честите експозиции на ниски дози радиация, като например при процедури на лъчева терапия или при компютърна томография, не предизвикват радиационно отравяне.

Въпреки че острият радиационен синдром е тежко и често фатално заболяване, то е рядко.

След атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки, Япония, по време на Втората световна война, повечето случаи на заболяването са се развили непосредствено след големите ядрени промишлени аварии, като например през 1986 година в Чернобил или земетресението през 2011 година, които предизвика много голяма повреда в атомната централа „Фукушима“ на източното крайбрежие на Япония.

Какви са симптомите?

Остротата на клиничните изяви се определя в зависимост от това какво количество радиация тялото е абсорбирало.

Колко ще усвои организма зависи от интензивността на излъчената енергия, както и разстоянието до източника на радиацията.

Признаците и симптомите също проявяват в зависимост от вида на експозицията – дали цялото или част от тялото е изложено дали радиационното замърсяване е вътрешно или външно и колко е чувствителна на радиация засегнатата тъкан.

Така например, храносмилателната система и костният мозък са силно чувствителни към радиационно замърсяване.

Абсорбирана доза и продължителност на експозицията

Усвоената от организма радиация се измерва в единица, наречена Грей (Gy).При диагностичните тестове, при които се използват рентгенови лъчи, облъчването е по-малко от 0.1 Gy и то фокусирано само върху определени органи.

Клиничните изяви на ОРС обикновено се появяват, когато цялото тяло абсорбира количество радиация най-малко 1 Gy.

Когато усвоеният обем от цялото тяло е повече от 6 Gy, тогава засегнатият не може да се лекува и обикновено се стига до смърт в рамките на 2 дни до 2 седмици в зависимост от дозата и продължителността на излагането.

Първоначални признаци и симптоми

Началните клинични изяви на лечимо радиационно отравяне обикновено са гадене и повръщане.

Показател за това колко радиация е усвоена от организма е колко е продължителен периода между експозицията и появата на началните симптоми.

След известно отшумяване на първоначалните признаци и симптоми, синдрома навлиза в латентна фаза, която бива последвана от появата на нови, много по-сериозни клинични изяви.

• При излагане на леко радиационно замърсяване, абсорбция от организма на 1-2 Gy, гадене и повръщане се появяват след около 6 часа, а усещане за слабост и постоянна умора се появява в рамките на около 4 седмици.

При експозиция на умерена радиация и усвояване на 2-6 Gy, гадене и повръщане започва след около 2 часа, диария се развива след 8 часа, главоболие в рамките на 24 часа, телесната температура се повишава след около 3 часа.

Сред късните симптоми на ОСР са умора ,отпадналост , загуба на коса, повръщане на кръв и поява на кръв в изпражненията и ниско кръвно налягане, които се развиват след 1-4 седмици.

Лечение на лъчева болест

Целите на лечението са да се отстрани източника на радиоактивно замърсяване; да започне лечение на живозастрашаващите увреждания, като например изгаряния и травми, да се облекчат симптомите на заболяването и да се овладее болката.

Извършва се и деконтаминация, като се премахват, до колкото е възможно, външните радиоактивни частици.

Свалянето на дрехите и обувките елиминира около 90% от външното замърсяване. Внимателното измиване на кожата със сапун и вода спомага за допълнителното отстраняване на радиационните частици от кожата.