Свинска тения или Taenia solium е най-вредният за човека паразит.

Опаразитяването се осъществява от човешки изпражнения, съдържащи яйца на цестода или от недобре термично обработено свинско месо, съдържащо цисти с ларви.

Ако бъдат погълнати достигат полова зрелост в тънките черва. Този вид паразитоза се нарича тениоза и често протича асимптоматично.

Ако се погълнат яйца, тогава се развива заболяването цистицеркоза. И двете заболявания са често срещани в Африка, Азия, Южна Америка и Южна Европа.

Тениозата е рядкост в мюсюлманските страни, тъй като там хората не консумират свинско месо.

Тениоза

Taenia solium, както подсказва и латинското му наименование, използва прасетата за междинни гостоприемници са ларвения си стадий на развитие.

Свинете могат да се разболеят от цистицеркоза. Ако човек консумира недобре термично обработено свинско месо, латентните ларви попадат в червата.

Ларвата узрява до възрастна тения като абсорбира хранителните вещества от преминаващата храна.

Тялото на Taenia solium е плоско и се състои главно от сегменти, проглотиди. Плоският червей се прикрепя към чревната стена с главата си, сколекс, който се състои от четири смукала /вендузи/ и два венеца от кукички.

Цестодът има и шийка, от която се образуват нови членчета, от които нараства на големина, докато се придвижва към ректума.

Членчетата абсорбират хранителни вещества от преминаваща храна и произвежда яйца, които остават вътре в тях, докато не преминат не преминат във фецеса.

Всеки проглотид е с дължина по-малко от 1 см.и ширина 2 см., като съдържа до 50 000 яйца. Taenia solium достига дължина до 7 метра.

Достигнал максималния си размер цестодът се състои от 1000 членчета и отделя по 6, пълни с яйца, членчета дневно. Попаднали в природата те могат да случайно погълнати от човек или свиня.

Какви са симптомите?

Обикновено тениозата се характеризира с леки неспецифични симптоми, може да се прояви с коремни болки, гадене, диария или запек, които обикновено се развиват 6-8 седмици след поглъщането на яйцата или цистите.

Клиничните изяви продължават, докато цестодът умре, след като бъде приложена лекарствена терапия, в противен случай може да остане в тялото на човека дълги години.

Според паразитолозите в България няма свинска тения, а зачестилите случаи през последните години се дължат на нелекувани случаи, при които опаразитяването е настъпило преди 30-40 години, но не му е обърнато внимание и паразитозата едва след такъв дълъг период е дала по-сериозни усложнения.

При цистицеркоза опаразитеният може да не изпитва никакви симптоми дълги години или дори да усеща такива, те да са толкова леки, че да не им обърне внимание.

В някои от ендемичните райони, особено в Азия, заразените хора могат да имат видими или осезаеми подкожни нодули.

При започването на лечението може да започне процес на възпалителна реакция около мястото на кистите. Това обикновено води до поява на клинични симптоми , в зависимост от местоположението на кистите.

Лечение на свинска тения

Тениозата се лекува лесно с празиквател – еднократна доза 5-10 мг/кг. телесно тегло или никлозамид – за възрастни и деца над 6 години единична доза от 2 г. след лека закуска, последвано от слабително в рамките на 2 часа от приема; за деца от 2 до 6 години 1 г, а за такива под 2 години под 500 мг.

Лечението на цистицеркозата при човека е трудно и резултати са променливи. То може да се състои в продължителна медикаментозна терапия с празиквател и/или албендазол и поддържащо лечение с кортикостероиди или антиконвулсанти и евентуална хирургическа намеса.