Понятието за лаксативна болест е въведено в медицината относително неотдавна. Това е усложнение, свързано с лечението на запек за сметка на приема на лекарства, притежаващи слабителен ефект.

Днес прахчета, таблетки или разтвори, които помагат за отстраняване на проблема със дефекацията, се продават в едва ли не всяка аптека и струват относително евтино.

Това води до неправилното поведение на пациентите, които си назначават сами лекарствата, като често нарушават инструкцията и продължителността на използване.

И до нарушение на моториката на червата, съществени изменения в обмяната на веществата и усложнения, които впоследствие е необходимо продължително време да се отстраняват. Как се проявява лаксативната болест?

Проблемът с лаксативната болест

Самото понятие лаксативна болест се използва не толкова отдавна в медицината.

За нея заговориха, заради увеличаване на броя на пациенти, които са получили усложнения, вследствие на прием на таблетки или други форми препарати със слабителен ефект.

Това е най-лесният метод за отстраняване на запек, който на практика се оказва не съвсем безопасен.

Много хора не желаят постоянно да следят с какво се хранят и да тренират, защото ги мързи или защото смятат, че няма ефект от подобни действия. А при възникване на запек е лесно – просто си пият хапчето и на сутринта са в тоалетната.

Развитието на лаксативна болест е особено вероятно при прием на раздразващи, стимулиращи препарати, включително и от растителен произход.

Според изследователите, продължителният прием, повече от 2 седмици подред, такива препарати водят до развитие на лаксативна болест при 90% от хората. Това е ситуация, която изисква повишено внимание.

Запек и причините за него

Сред проблемите с храносмилането запекът се намира на едно от първите места. Обикновено възниква в резултат на нерационално хранене, недостатъчно течности, заседнал начин на живот и в резултат на различни патологии на храносмилането.

Често запек възниква при бременност, при възрастни хора и служители в офисите, хората с ненормиран график на работа, когато се налага да се хранят по различни време.

Най-лесно подобни проблеми се отстраняват с корекция на храненето, обогатяване с фибри, пресни плодове, пиене на достатъчно плодове и активно движение. Но много не могат или не желаят да правят това.

И запекът приема хронична форма, която създава съществен дискомфорт. Естествено, че пациентът ще търси всички възможни начини за облекчаване на състоянието, включително и прием на слабителни препарати.

Лекарства срещу запек

Много пациенти за борба със запека използват лекарства със слабителен ефект от растителен произход. Болните смятат, че по такъв начин предпазват себе си от страничните ефекти на лекарствената химия.

Това е една от най-честите заблуди, тъй като растителните лекарства понякога притежават по-силно и опасно въздействие от синтетичните.

Лаксативната болест често е вследствие от злоупотребата именно с тези таблетки, които смятат за безопасни.

Прием на дразнещи, стимулиращи перисталтиката препарати продължително, повече от 10-15 дни, води до съществени нарушения във функцията както на храносмилането, така и на метаболизма като цяло.

Същност  в измененията на обмяната на веществата

При лаксативна болест се формират съществени нарушения на обмяната на веществата, които се съпровождат още и от изразени разстройства в работата на самите черва. Обмяната на веществата страда по отношение на солите и на витамините, тяхната абсорбция в червата се нарушава. На фона на електролитни нарушения страда закономерно и обмяната на веществата като цяло.