Сусамът е популярна съставка, добавяна в много храни по цял свят. Домакини и готвачи могат да го използват в десерти, салати, бисквити и суши. Отделно се използва сусамово масло за сосове и сладкиши.

Макар и тези семена да са полезни, придават на ястията изискан вкус, но при някои хора сусамените семена и масла предизвикват алергия.

Реакциите към сусам могат да варират от лека чувствителност, обрив на кожата и зачервявания, сърбеж до развитие на анафилактичен шок.

Алергия към сусам – основни проблеми

Никой не знае точно колко хора страдат от алергия или индивидуална непоносимост към сусамени семена или сусамено масло. Според статистиката само в САЩ това са стотици хиляди души.

У нас също през последните години все повече започнаха да се регистрират алергии към сусам. Това е свързано с факта, че тези семена стават все по-популярни, активно се използват за различни рецепти, и се продават в много магазини.

Храни и не само

Сусамът се добавя в различни храни, като се започне от закуски и салати и се стигне до бисквити и сладкиши. Но освен това, сусаменото масло се използва при производство на козметика, хранителни добавки и храна за домашни животни.

Това е важно да се знае от хора с алергия към сусам, особено ако това са сериозни тежки реакции до анафилактичен шок. Ако алергията е точно установена, е важно пациентът да следи какви съставки съдържат храните и ястията, които ядат.

Често при приготвяне на бисквити, дори и те да са без сусам, в тестото или в посипката могат да се открият следи от тези вещества.

За някои алергични, след стадия на предварителна сенсибилизация, подобни следи от сусам са напълно достатъчно, за да се развие анафилактичен шок известно време след ядене.

Проявление на реакции – зачервяване на кожата, сърбеж, кашлица, неразположение

Ако човек страда от алергия към сусам, тя може да се прояви с местни реакции, на кожата, или системни, респираторни, храносмилателни. Често хората се обръщат към лекар при поява на пристъпи на кашлица, кихане и сърбеж след употреба на храни със сусам. Ако това е козметика със сусамено масло, често се зачервява, възниква значителен сърбеж и парене. Възможните симптоми на алергия към сусам включват:

  • Гадене, повръщане, изразена диария;
  • Локална или локализирана уртикария;
  • Пристъпообразна болка в корема със слабост;
  • Пристъпи на кашлица и задушаване;
  • Присипване на гласа;
  • Драскане в гърлото, парене;
  • Зачервяване на кожата на лицето и на шията;

Опасни реакции: ангионевротичен оток и анафилактичен шок

Човек с изразена, анафилактична реакция към сусам може при употреба на храни със сусам или контакти с масло в състава на козметиката, да се сблъска с проявленията на анафилактичен шок.

Макар и подобни проявления да са редки, без своевременно оказване на помощ може да се стигне до фатален изход.

Продукти, които следва да се избягват

При откриване на алергия към сусам трябва да се избягват всякакви хлебни изделия, съдържащи негови семена. Днес това е популярна съставка за много кухни.

Ястията от Близкия Изток и Азия често съдържат сусамено масло. Много пекарни продават хлебчета със сусам, приготвят в обща кухня с другите продукти, което може да доведе до кръстосано попадане на семена в други видове бисквити.