Лактация – това е образуване на кърма, обикновено този процес протича при жените по време на бременност. Но понякога възниква извън нея, и дори може да започне при мъже.

Тази форма на лактация като медицински термин се наименова галакторея. За причините за поява на лактация извън бременност или кърмене, а също и какво може да се смята за тревожен симптом и кога е необходима консултация със специалист.

Работа на хормоните

Лактацията се отключва от хормона пролактин, който действа по време на бременност и при кърмене. Ако лактацията възниква извън бременност, то основната причина е голяма концентрация на пролактин.

Хипофиза – това е малка жлеза, която образува хормони, и не само пролактин. При нарушение на функцията на хипофизата може да протича стимулация на синтез на хормона, което активира синтез на кърма.

Сред причините, които могат да стимулират синтез на пролактин, могат да се отнесат:

 • Приемът на някои лекарствени препарати, например, антидепресанти или психотропни препарати, лекарства за корекция на високото налягане;
 • Нарушения във функцията на щитовидната жлеза – прекомерен синтез на хормони;
 • Някои заболявания на вътрешните органи;
 • Увреждане на млечните жлези при мъжете и жените в резултат на травми или операции;
 • Прием на някои орални противозачатъчни;
 • Прием на някои наркотични вещества;
 • Злоупотреба с чайове, които могат да стимулират лактация;
 • Ако говорим за мъжете, то галактореята може да се формира при понижена концетрация на мъжки хормони;
 • Подобни симптоми могат да се регистрират и при новородени, а причината за лактацията се свежда до високи концентрации на естроген.

Известни са случаите, когато галактореята може да бъде полезна. Жените, осиновили новородени, особено морално привързани към тях, са могли да кърмят.

Многобройни изследвания на тези случаи показали, че във формирането на лактация голямо значение е имал именно емоционалния елемент и реакция на жените на детето.

Но в някои случаи причините за лактация не са установени и затова се определя като идиопатична.

Симптоми

Симптомите на галакторея най-често са индивидуални и до голяма степен зависят от причините за нейното възникване, а също и от особеностите на пациента – възраст, пол, наличие на съпътстващи заболявания.

За галакторея могат да бъдат характерни постоянни или периодични течения от зърната на една или едновременно 2 млечни жлези.

Секретите е възможно да се появят спонтанно или заради стимулация на зърната. Като стимулиращ агент може да е, дори триенето на зърната в дрехите.

Ако разглеждаме симптомите, характерни за мъже, то те са следните:

 • Увеличаване на едната или и на двете жлези с подуване на зърната;
 • Мъжете също наблюдават повишена чувствителност на зърната, дори съприкосновението с дрехите и може да бъде осезаемо и да се съпровожда с отделяне от млечните жлези;
 • На фона на галакторея мъжете често наблюдават намаляване на либидото, а също и еректилни дисфункции – временни, периодични и постоянни;

Какво лечение предлагат специалистите?

Тактиката за лечение на галакторея се определя от причините за формиране. Но трябва да се помни, че далеч не всички случаи се нуждаят от лечение.

В някои случаи справянето с неприятните симптоми помага за корекция на начина на живот, ако се отстранят дразнещите фактори, а също и за контрол на нивото на хормоните. Ако е необходимо лечение, то насочено към причината.