Кариес – едно от най-разпространените заболявания в света, появява се както при деца, така и при възрастни. На лечението и на профилактиката му се обръща голямо внимание.

Благодарение на усъвършенстването на методите, съвременното лечение на кариес се провежда на много високо ниво.

Какви са съвременните методи за лечение на кариес, има ли предимства или е по-добре да се прибегне до класическия метод?

С какво да се лекуваме кариеса с лазер или с обикновено борче

Видове и класификация на кариес

Кариесът е патологично разрушаване на зъбите с образуване на кухина, и основната вина за формирането на т.нар. дупка в зъба е на бактериите и продуктите от тяхната жизнена дейност.

Сред образуващите кариеси бактерии са 2 щама стрептококи. Тези микроорганизми отделят киселини и токсини, разрушаващи емайла, а след това и дентина, което води до формиране на кариес със съответните характерни симптоми.

Кариесът протича на стадии, и този критерий е основата на класификацията, която се използва в клиничната практика. Разграничават се следните стадии на кариес:

Петно

Това е начален и все още обратим процес на кариеса, когато патологичният процес е в повърхностния слой на емайла. Симптоми отсъстват, усеща се много слаба чувствителност при прием на някои храни.

Повърхностен

Ако лечението на кариеса не започне още, когато е в стадий на петно, то преминава към следващия – повърхностен, тоест не излиза извън пределите на емайла.

Възможно е да се появи петно на зъба, отличаващо се по цвят от другите тъкани – тъмно или светло. Под въздействието на студено може да се появи повишена чувствителност на зъбите, а емайлът заради увреждането му да стане грапав.

Среден

Кариесът обхваща дентина и това е първата чувствителна зона, с което се обяснява и появата на разнородни симптоми – краткотрайна болка под въздействието на студено и горещо, а също и на сладко и кисело. Петното е по-изразено, тъмно, при преглед се установява, че вече се е формирала „дупка” в зъба.

Дълбок

„Дупката” става все по-дълбока, болката може да се предизвика от различни дразнители – горещо, студено, сладко, кисело. При попадане на остатъци храна в кариозната кухина по време на дъвчене болката се усилва. Появяват се първите изменения в пулпата, ако не започне лечение, се развива пулпит.

При откриване на симптоми на кариеса – визуални или тактилни е необходимо лечение. Тактиката се определя от локализацията на кариеса и стадия на неговото развитие.

Колкото по-рано е открит патологичният процес, толкова повече варианти за лечение може да предложи зъболекарят.

Най-модерните методи за лечение на кариес

Съвременната дентална медицина може да предложи няколко варианта за лечение на кариес, като основната разлика е в обема на намесата.

Колкото по-рано започне лечението, толкова по-минимално инвазивни методики ще бъдат приложени, следователно ще бъдат съхранени по-голяма част от естествените тъкани на зъба.

Съвременен метод за лечение на кариес е:

  • Реминерализация – тази процедура по насищане на емайла с минерали е ефективна само при обратим кариес, в стадий „петно”. Реминерализацията е препоръчителна и като лечебно-профилактична манипулация, особено след процедура по избелване за профилактика на повишена чувствителност на зъбите.
  • ICON или инфилтрация – това е химико-механична обработка и отново без пилене на зъба. Препоръчва се само при кариес в стадий петно или при повърхностен. На патологично измененият участък се нанася гел, разграждащ пигментирания емайл, след това се провежда асептична обработка за унищожаване на огнището на инфекцията. При завършване на процедурата, която продължава от 10 до 15 минути, емайлът се обработва със смола, която покрива увредената област.
  • Въздушно-абразивна обработка – пясъкоструйна смес буквално отстранява увредения емайл и дентин. Налягането е изчислено така, че се премахват само изменените тъкани, които стават по-меки в сравнение със здравите. Тази метод се смята от зъболекарите за по-ефективен в сравнение с класическия.
  • Озон – насочен към унищожаване на бактериите, които предизвикват кариес. И това е един от безконтактните методи за лечение, но е приложим само в началните стадии на развитието му.
  • Лазер – с по-широки показания за приложение, не само при петно и повърхностен кариес, но и при среден. По-безболезнена процедура, тъй като няма вибрация и нагряване на тъканите. Намалява значително и вероятността от рецидив на кариеса.

Класическо лечение на кариес

Всички методи на лечение на кариес, които не изискват класическото препариране, са приложими само в ограничени случаи, свързани със стадиите на кариеса и с особеностите на патологичния процес.

Класическото лечение с използване на машинка е без такива ограничения и може да се приложи при всеки един случай.

Разбира се, този метод на лечение на кариес има своите недостатъци – премахване и на здрави тъкани, макар и незначително. Но в някои случаи, например, при среден и дълбок кариес няма алтернатива.