Безсънието в съвременното забързано ежедневие е все по-често срещан проблем, както и свързаните с него сънни разстройства.

За справяне с тях и за по-пълноценен сън се изписват обикновено сънотворни, но преди да се прибягва до тези препарати, е добре да се опита с тези напитки, които помагат за по-бързо заспиване.

Натуралните напитки, които помагат за по-бързо заспиване

1.Вишнев сок

Сокът от вишни помага за по-бързо заспиване, благодарение на съдържанието на триптофан. Това е аминокиселина, необходима за образуването на хормона мелатонин, който помага както за заспиването, така и за събуждането.

2-те изследвания демонстрират, че пиенето на сока по 2 пъти дневно довело до значително подобрение на качеството на нощния отдих и допринесло за намаляване на нощните събуждания.

Ефективен е сокът както от сладките, така и от киселите сортове вишни, но напитката от вторите е с по-силно действие.

Експеримент показва, че при тези, които пият по 2 чаши или 480 мл сок от вишни на ден в продължение на 2 седмици, общото време за сън се увеличило с 84 минути.

Ако предпочитаме тази напитка ще започнем да спим повече и по-добре.

В настоящия зимен сезон откриването на вишни, от които да си направим сок, ще е изключително трудно, затова тази напитка е по-подходяща за края на май, началото на юни, когато е сезонът на черешите и на вишните.

2.Чай от лайка

Чаят от лайка традиционно се използва за успокояване на нервите. Освен това има немалко ползи за здравето, тъй като притежава противовъзпалително действие, подобрява състоянието на кожата и помага при настинка.

Няколко изследвания, в които участвали пациенти с различни нарушения на съня, показват, че приемът на чай от лайка 2 седмици облекчава заспиването и намалява симптомите на безсъние.

Чаят в концентрация от 4 супени лъжици лайка на стандартна водна чаша от 250 мл вряла вода може да се пие всеки ден и това няма да предизвика никакви странични ефекти.

3.Чай с индийски женшен

Ашваганда – индийски женшен, зимна вишня, доста силна билка. Екстрактите от неговите корени, плодове и листа се използват за лечение на стрес и на тревожност. Освен това тази напитка помага и при артрит.

Коренът от ашваганда съдържа съединение под название триетиленгликол, предизвикващ сънливост. Изследвания върху мишки, и върху хора показват, че това вещество помага на организма да се отпусне и да се подготви за отдих, а също се подобрява и общото качество на съня.

Индийският женшен може да се смесва с кардамон, канела, индийско орехче и да се добавя в топло мляко. Също е много подходящ за приготвяне на чай.

Тази напитка е като цяло безвредна, но не следва да се пие от хора с автоимунни нарушения, бременни и кърмещи жени, а също и тези, които приемат лекарства за високо кръвно, висока кръвна захар и срещу заболявания на щитовидната жлеза.

4.Чай от корен на валериан

Валериан – това е още едно традиционно ефективно средство. Изследванията потвърждават, че екстрактът е доста ефективен при борба с безсънието.

За да се приготви чай, следва да се сварят 1 чаена лъжичка сушени корени от валериан се залива с една чаша вряла вода и се оставя да престои за 10-15 минути.

Тази напитка е напълно безопасна и не оказва неблагоприятно влияние на циркадните ритми, но ако се злоупотребява, това може да доведе до нарастването на тревожността.

5.Топло мляко

В млякото се съдържа триптофан, който помага за по-бързо заспиване и улеснява адаптацията при смяна на часовите пояси. Способства за повишаване на нивата на серотонина, който отговаря за усещането за щастие и благоденствие.

Многобройни изследвания потвърждават, че топлото мляко преди сън намалява количеството на нощните събуждания.

6.Златно мляко

Основните компоненти на тази напитка са мляко и куркума. Последната е богата на веществото куркумин, което отслабва симптомите на безсъние, намалява възпалението, а също помага при тревожност и депресия.

За да приготвите златно мляко, смесете половин чаша прясно мляко – 125 мл, една чаена лъжичка куркума, 40 грама джинджифил и чаена лъжичка мед. Слага се на силен огън, докато заври, след това се намалява до умерен и се оставя да ври 3-5 минути.

Съставките на златното мляко са напълно безопасно, но при повишена киселинност на стомаха напитката не се препоръчва, както и при нарушено съсирване на кръвта.

7.Бадемово мляко

Съдържа триптофан, а също и магнезий – минерал, който също помага за нормализиране на съня. Но следва да се отчете, че тази напитка не е препоръчителна към алергия към ядки.