За един готвач кухнята може да бъде като храм.

В наши дни не са малко клиниките, които използват готвенето, за да лекуват хора, страдащи от депресия, тревожност и други психични проблеми.

Готвенето и печенето са занимания, които се вписват като терапия, известна като поведенческо активиране.

Целта е да се облекчи депресията чрез стимулиране на положителната дейност, увеличаване на целенасоченото поведение и редуцирането на отлагането и пасивността.

Жаклин Голан, доцент по психиатрия, твърди че, тайната в това готвенето да се определя като терапия не е толкова сложна.

Хората получават лично удоволетворение, когато техните действия се овенчават с успех.

Освен това когато сготвим сладкиш например, за някого, на когото държим, удоволетворението от това, че правим някого друг щастлив е още по-голямо.

Готвенето се е превърнало в хоби за много хора по света и е една тенденция, която набира фенове всеки ден.

Много клиники го използват като процес, с който да поддържат ума и тялото на пациентите в добро здраве.

Готвенето, разглеждано като терапия е доста по ефективно от говоренето.

При готвенето просто всичко е забавно, сякаш играем игра и дори някой 16 годишен тийнейджър не би разбрал, че това всъщност е терапия и лекува!

Матю Петрило, 17 годишен бивш пациент, който е страдал от депресия, споделя някой доста интересни факти, около новия вид терапия.

"Беше страхотно. Въобще дори не разбрах, че лека полека забравих за нещата, които ме натъжават и вадят от равновесие" - казва той.

"Не всички знаехме защо сме там. Но след 1-2 успешно приготвени ястия, просто спираш да търсиш причината и се отдаваш на това, което правиш."

"Готвенето според мен е чудесен начин да се отделиш от проблемите и да добиеш самочувствие и увереност в своите умения" - добави Матю.

Относно всякакъв вид лечение има много информация и много хора, които са за и съответно против различните изцерения.

Но що се отнася до готвене, малко са тези, които са против. То просто помага. Лекуваш се самичък.

Да самичък. Без клиники, без лекари, които да ти втълпяват, че имаш проблем през 2 минути, без да ти се казва какво е добре за теб и какво не.

Освен това готвенето има и други плюсове. Освен че се научаваш сам да си приготвяш храната, придобиваш и много други качества.

Хора, участвали в проучвания, чиято цел е била лечение чрез готвене, споделят, че след това са се чувствали много по-уверени и сигурни във всичко, което правят.

Друг плюс например е, че се научаваш да готвиш вкусни и здравословни неща и ще ти бъде много по-лесно да промениш диетата си.

Както знаем, депресията е една от основните причини, поради коята хората страдат от затлъстяване, проблеми със сърцето и т.н.

Когато хората готвят, те ядат много по-малко. Просто сякаш вече са удоволетворени, от това, което са направили.

Друго проучване пък сочи, че хората, които готвят са много по-малко склонни да ядат калорични храни от типа на чипс, сладко и бързи закуски.

Готвенето и самото приготвяне на храната може да бъде и колективен процес, за хора, които си мислят, че не се вписват в обществото.

Когато се прави на групи, хората спират да се чувстват социално изолирани и повишават своите комуникативни умения и увереност.

Готвенето е наистина чудесен, релаксиращ процес, а понякога резултати дори са вкусни! Освен всичко, се оказва, че то може и да лекува страховити заболявания.

А най-доброто от всичко това, е че можем да го правим и в собствения си дом, без излишни дразнители, пари за лекари и медикаменти.