Инфекциозно-възпалително заболяване, при което в областта под лигавицата на носната преграда се формира кухина, която е с пиогенна мембрана и съдържаща гноен ексудат, се нарича абсцес на носната преграда.

Абсцес на носната преграда - най-често от травма

Най-често заболяването е с вторична природа и се развива на фона на прекарана травма, съпровождаща се с образуване на хематом.

В някои случаи този патологичен процес може да е с първична природа. Клиничната картина при тази болест е представена от внезапно влошаване на носовото дишане, загуба на обоняние, болка в носа, нарушение на общото състояние и т.н.

Прогнозата при това състояние пряко зависи от своевременността на проведената операция. В преобладаващия брой случаи правилно назначеното лечение дава възможност да се избегнат сериозни усложнения.

Заболяването се развива вследствие на травми на лицевия скелет. Този патологичен процес може да се формира във всяка възрастова група, дори и в детска възраст.

Мъжете и жените еднакво често страдат от тази патология.

Абсцесът на носната преграда представлява опасност, тъй като бързо води до възникване на различни усложнения. След няколко денонощия се наблюдава разпространение на възпалението към четириъгълния хрущял с гнойно размекване и перфорация на носната преграда.

Носът се видоизменя, променя се формата, вследствие на абсцеса

Протичащите изменения водят до понижаване гърбицата на носа, което е козметичен дефект. Възпалението може да се усложни и от вторично разпространение на инфекциозна флора в черепната кухина с развитие, например, на менингит и на енцефалит.

Често се наблюдават вторични възпалителни изменения от страна на орбиталната тъкан, лицеви вени и т.н.

Абсцесът на носната преграда е с инфекциозна природа. В преобладаващия брой случаи образуването на гнойна кухина е обусловено от въздействие на бета-хемолитичен стрептокок.

По-рядко провокатор е стафилококова флора. Най-често развитието на този патологичен процес се предшества от формиране на хематоми.

Ако хематомът се отвори, съществува голяма вероятност от вторично заразяване с последващо натрупване на гной.

Значително по-рядко инфекциозната флора прониква в кухината под лигавицата на хрущялната част на носната преграда, в резултат на нарушение на целостта на лигавицата.

Целостта на лигавицата може да бъде нарушена и от самия пациент, например, при провеждане на тоалет на носната кухина, в резултат на попадане там на чуждо тяло, а също и при лечебно-диагностични мероприятия.

Понякога бактериите се разпространяват към носната преграда с образуване впоследствие на абсцес там от други инфекциозни огнища. Например, може да се стигне заради кариес, фурункул и много други.

Сред предразполагащите фактори са понижените нива на имунна защита. Различни състояния на имунен дефицит, ендокринни и метаболитни нарушения, прием на имуносупресори, вредни навици. Всичко това повишава вероятността от развитие на болестта.

Симптоми при образуване на абсцес – болка, запушен нос и други

На първо място в клиничната картина при това възпаление излизат проблемите с носовото дишане. Установява се едностранно или двустранно запушване на носа, значително отслабване на обонянието.

В някои случаи болният сам установява уплътнено новообразувание вътре в носа. Задължителен симптом е болката в носа. Първоначално болковият синдром е с умерен характер.

Възникват оплаквания за зачервяване и нарастващи отоци в областта на външната част на носа, а също и на тъканите, които го заобикалят. Всичко изброено се отнася и за хематомите.

Да се заподозре вторично инфектиране на хематом е възможно въз основа на нарастващия интоксикационен синдром. Телесната температура се повишава до стойности от 38 градуса и повече, възниква постоянно главоболие, силна слабост, втрисане и т.н.

Още един характерен момент е значителното усилване на болезнеността в областта на носа, което става още по-интензивно и при най-малко докосване.

Диагностика и лечение на възпалението

Възпалението се открива въз основа на съпътстващи клинични проявления в съвкупност с предна риноскопия и диагностична пункция. Последната най-точно диференцира хематом от гнойна кухина.

Основен метод на лечение при абсцес на носната преграда е оперативната интервенция. Отваря се гнойната кухина, промива се с антисептични разтвори с поставяне на дренаж впоследствие. Допълнително се използват антибиотици, които се избират в зависимост от чувствителността на отделената флора.