Повечето аритмии не се отнасят към застрашаващи живота, но има няколко варианта, в частност, камерна тахикардия с развитие на мъждене, която може да стане причина за гибел.

За тези хора може да бъде показна имплантация на кардиовертер дефибрилатор – прибор, чрез електрически импулси кара сърцето да изравнява своя ритъм.

Решението за поставянето на подобен прибор се приема от лекар, провежда се процедура в болница.

След поставяне на устройството е необходима промяна на начина на живот, ниво на физическо натоварване и запознаване с определени особености на живота с кардиовертер дефибрилатор.

Имплантируем дефибрилатор кардиовертер при тахикардия

Камерната тахикардия и мъждене на камерите са 2 типа аномални сърдечни ритми, които са отговорни за случаи на внезапна сърдечна смърт по цял свят.

Имплантируемите кардиовертери дефибрилатори се използват от хора, на които е поставена диагноза камерна тахикардия или които са подложени на висок риск от развитие на мъждене.

ИКД – това е малко електронно устройство, имплантирано в тялото на пациента, за да контролира постоянно неговия сърдечен ритъм.

То действа като кардиостимулатор за намаляване на честотата на сърдечните съкращения.

Когато възникне тахикардия, тя влияе на сърдечния ритъм, осигурявайки необходимия тип електротерапия.

При бърза камерна тахикардия се използва нискоенергиен или високоенергиен разряд. 2 вида разряди също могат да се използват в комбинация.

Управление с ритъма на сърцето

За да функционира сърцето пълноценно, в клиниката се поставят прибора на пациента.

Самият генератор на импулси ИКД представлява малък метален корпус, съдържащ батерия, микропроцесор и електрически вериги.

Устройството се имплантира в горната част на гръдния кош.

Системата ИКД също включва един или няколко изолирани проводника, наричани канали, електроди и пачове – лепенки.

Повечето имплантации се провеждат само под местна упойка. На пациентите се дават седативни препарати, за да не се притесняват.

Проводник се поставя във вената под ключицата и се насочва към сърцето на пациента под контрол на рентгеново оборудване за точно проследяване на прогреса.

Впоследствие проводникът канал се позиционира в камерата на сърцето и тества преди свързване към ИКД.

Неговата позиция се проверява внимателно, за да има увереност, че работи правилно.

Лечение на аритмия – настройка на прибора

Сърцето получава разряд за създаване на бърз ритъм – тахикардия, който впоследствие се установява и се преобразува от ИКД. По време на тестът пациентът се въвежда в състояние на краткотрайна наркоза с поставяне на упойка.

Също е възможно допълнително тестване на ИКД за програмиране или настройване за конкретни потребности на човека в зависимост от вида аритмия.

С използването батерията на ИКД се изтощава, и генераторът трябва да се сменя. Батерията се проверява от лекар при всяко следващо посещение. Смяната обикновено се провежда като амбулаторна процедура.

Работата на прибора, когато възникне аритмия, има своите специфики. Ако пациентът чувства слабост и световъртеж, трябва незабавно да се седне или да легне. Сърдечният ритъм може да бъде анормален.

Възможно е да са необходими от 5 до 10 секунди, за да коригира ИКД неговата функция или да пусне заряд към сърцето след установяване на анормален ритъм. Симптомите обикновено отшумяват, след като бъде проведена ИКТ терапията.

Важно лекарят подробно да се разпита, при какви обстоятелства и какви симптоми следва да се свързват с него при използване на прибор.