Острата болка в крака, разпространяваща се от кръста и бедрото към задната повърхност на крака към прасеца, петата и цялото стъпало, може да е признак на ишиас.

Характеризира се с прищипване, увреждане на седалищния нерв, предизвикано от различни проблеми в областта на кръстния отдел на гръбнака. За облекчаване могат да помогнат лекарства с обезболяващо действие, а при тежки случаи – блокади.

В отделни случаи е необходима хирургична интервенция, която отстранява натиска върху нервния ствол.

Основен метод на лечение е стречингът и умерено дозираните упражнения, които помагат за възстановяване на нормалните анатомични съотношения на тъканите и намаляват увреждането на нерва.

 Необходими са и за профилактика на ишиас, в комбинация със здравословен начин на живот.

Методи за отстраняване на болки при ишиас

Най-честите причини за раздразнение на седалищния нерв са остеохондроза и нейните усложнения, протрузия или херния на дисковете и спондилолистеза.

Повечето специалисти са на мнение, че болката при тези състояния може да се отстрани с физическа терапия и упражнения. Те могат да помогнат за укрепване на мускулите на корема, за да се поддържа по-добре гръбнака в анатомично правилно положение.

Занятията с пилатес, стречингът под ръководството на опитен инструктор могат да помогнат при ишиас.

Освен това е важно хората с ишиас да се научат на правилни движения, особено ако тяхната работа се съпровожда с чести навеждания, вдигане на тежести или дълго седене.

Лекарят показва какви са правилата при навеждане, повдигане на тежки предмети, запазване на правилна стойка при стоене на бюро.

Възможно да се наложи смяна на стола, регулиране на височината на седалката, закупуване на поставки за крака, специални възглавници за фиксиране на кръстния отдел на гръбнака.

Всичко това намалява напрежението на мускулите и връзките, помага за по-бързо отстраняване на болките.

Упражнения, пълноценен отдих и правилна стойка

Редовните физически упражнения спомагат за укрепване на мускулите, което помага на гръбнака да запази правилното положение.

Това намалява риска от усложнения на остеохондроза, формиране на хернии на междупрешленните дискове и патологичната стойка: всичко това е профилактика на ишиас.

Показни са леки упражнения за отпускане на напрегнатите мускули в работна обстановка и по време на обичайна развлекателна дейност.

По-активни упражнения, насочени към определени мускулни групи, трябва да се практикуват по ръководството на опитен инструктор.

Специалистите по хигиена на труда и физиология, които се занимават с физическа терапия и рехабилитация, разработват цели комплекси от упражнения.

Ако болката вече е възникнала, първоначално, в острия период, всички упражнения се провеждат само под лекарски контрол, с отчитане на тяхната поносимост.

 Почивката в легнало положение без движение няма да подобрява ситуация, затова е важно да се разширява спектъра на активност.

Облекчаване на силни болки – лекарства, блокади, хирургия

При остри пристъпи на ишиас с мускулни спазми в областта на гърба домашните методи за облекчаване са използване на студени компреси или топлина. Срещу болките помагат също и леки обезболяващи като парацетамол.

Облекчаване понякога се постига и с нестероидни противовъзпалителни, но техният прием следва да се обсъди с лекар, тъй като имат доста странични ефекти.

Ако въпреки използваните методики и лекарства, проявленията на ишиас се запазят, по-добре да се обърнем за медицинска помощ.

Лекарят подбира методът на лечение на принципа от просто към сложно. Обикновено се започва с най-достъпните неща – физиотерапия, акупунктура, лечебен масаж, мануална терапия.

Ако тези мерки не помогнат за облекчаване на ишиас, следваща стъпка са лекарствата. Понякога те също се съчетават с консервативните методи на лечение.

 Най-ефективни често се оказват противовъзпалителните препарати. Но в единични случаи са необходими по-силни лекарства от групата на наркотичните аналгетици.

Когато консервативното лечение и лекарствата не са достатъчни за лечение на болките, могат да се приложат лечебни блокади.

Ако пък са изпробвани всички методи, но болката така и не отшумява, се дава направление за неврохирург. Но има изключения, когато терапията може да бъде радикална. При изразена слабост в крака и много силна болка е показна консултация с хирург.