Ако в долната част на гръбначния стълб се стигне до прищипване на седалищния нерв, се развива ишиас – разновидност на невралгия. Това състояние се съпровожда със сериозно влошаване на здравословното състояние и изразена болезненост.

Болката води своето начало от нервните коренчета, локализирани от двете страни на гръбнака, и се разпространява по седалищния нерв, който преминава от седалището към стъпалата.

Изразените болезнени усещания в краката могат да бъдат по-мъчителни от болките в гърба. За успешно справяне с болестта е необходима консултация с личния лекар, който дава направление за невролог.

Терапията е с комплексен характер и се подбира индивидуално.

Какви са правилата за лечение на седалищна невралгия

Облекчаване на болките в острия период

При развитие на пристъп на ишиас първо трябва да се избавим от острата болка. За тази цел се изписват:

Аналгетици

Понякога се допуска прием на сериозни обезболяващи, например, на кеторолак, морфин и трамадол, които могат да се закупят само по рецепта.

Нестероидни противовъзпалителни средства

Тези лекарства се използват при ишиас по-често, отколкото другите. Сред тях са: ибупрофен, диклофенак, напроксен, а също и ортофен, индометацин и т.н.

Хормонални медикаменти – кортикостероиди

Тези медикаменти много ефективно потискат болката и възпалението, но се използват само в ограничен период от време. Обикновено се предпочитат дексаметазон или преднизолон.

Миорелаксанти, а също и спазмолитици

Тези медикаменти облекчават мускулните спазми. При ишиас могат да се използват карисопродол, мидокалм, а също и популярните дротаверин или папаверин.

Невралгия на седалищния нерв в острия стадий се лекува с помощта на локално раздразващи средства, те помагат за намаляване на болезнените усещания и за потискане на възпалението. Терапията трябва да се осъществява под лекарски контрол.

Лечебна физкултура

След облекчаване на острите болки е необходимо задължително да се проведе лечебна физкултура за оптимално възстановяване и за профилактика на връщането на невралгия.

Оптималният комплекс от упражнения се подбира индивидуално от лекуващия лекар и до голяма степен зависи от съпътстващите здравословни проблеми.

Най-често се препоръчват следните упражнения:

 • Въртене на таза;
 • Колоездене с торс, наведен към кормилото;
 • Ходене по дупе – в легнало положение се имитира движение на седалищните части като при ходене;

Отличен е терапевтичният ефект в период на ремисия на плуването. Престоят във вода позволява разтоварване на гръбнака, облекчаване на мускулните спазми и за облекчаване на движенията като цяло.

Масаж при ишиас

Това е още една ефективна медицинска манипулация, която може да се изпълни в период на ремисия за:

 • Максимално отпускане на мускулите;
 • Загряване на мускулните тъкани;
 • Стимулация на кръвообращението и на лимфния оток;
 • Насищане на тъканите с кислород;
 • Отстраняване на отока на тъканите и пр.;

Сам по себе си масажът е само метод за допълнителна терапия. Тази процедура трябва да се изпълни единствено от специалист с медицинско образование.

Физиотерапевтични процедури

Методите за физиотерапия активно се използват при лечение на невралгия на седалищния нерв. Тези манипулации помагат за намаляване на неприятната симптоматика, подобряват общото състояние на болните, а също се ускорява процеса на оздравяване. По-често от останалите се провеждат:

 • Електричен ток с ултрависока честота. Подобни сеанси способстват за намаляване на болезнените усещания, за подобряване на храненето на тъканите;
 • Магнитотерапия – влиянието на нискочестотно променливо или постоянно магнитно поле. Тази процедура способства за намаляване на болезнените усещания, активация на регенеративните процеси.
 • Лекарствена електрофореза с обезболяващи и противовъзпалителни лекарства;
 • Лазерна терапия – тези сеанси са с всеобщоукрепващо действие, активират се регенеративни и трофически процеси.

За постигане на желания резултат трябва да се премине курс по назначени от лекаря процедури – от 5 до 20, в зависимост от клиничната картина и от типа процедура.

Каква операция може да се препоръча от лекарите

В някои случаи всички методи всички методи за консервативна терапия не дава необходимия ефект дълго време.

В такива ситуации е показна оперативна интервенция, което се избира в зависимост от индивидуалното състояние.

Пункционна лазерна десектомия - това е минимално инвазивна интервенция, при която през малък отвор в кожата в засегнатия междупрешленен диск се въвежда игла, а през нея се пропуска светлинен диод.

Вкарва се дозирано количество енергия, изпаряваща се течност, а също и тъкан на диска. Благодарение на операцията се отстранява налягането върху диска.

Ако не се отстрани своевременно прищипването на седалищния нерв може да се стигне до загиване на нервни окончания, атрофия на органите на малкия таз, а също и до парализа на краката.