Хроничен хиперпластичен ларингит – това е продължително протичащо възпаление, локализиращо се в ларинкса, общата продължителност на което е повече от 3 седмици.

Отличителна особеност на това заболяване е, че на фона на възпалението се удебелява лигавицата. Клиничната картина при този патологичен процес е представена от пресипване на гласа, промяна на неговия тембър, кашлица и някои други признаци.

Хроничен хиперпластичен ларингит – предизвиква пареза на гласовите връзки

Прогнозата при това състояние е благоприятна. Най-често срещано усложнение е пареза на гласовите връзки, което може да доведе до загуба на гласа. Това може да се избегне, ако своевременно се направи консултация с лекар.

Сред всички УНГ-заболявания случаите на хроничен хиперпластичен ларингит са около 6%. В повече от 50% от случаите се предшества от остро възпаление. Най-разпространено е заболяването от 35 до 60 години.

Повече от 70% от хората с тази диагноза са пушачи от много години. Мъжете са предразположени в по-голяма степен от жените към този патологичен процес.

Хроничният хиперпластичен ларингит е с относително благоприятна прогноза. Усложнения възникват в не повече от 8% от случаите.

Освен пареза на гласовите връзки, това заболяване може да стане причина за вторично възпалително увреждане на разположените по-долу отдели на дихателната система.

Тази патология при наличие на предразполагащи за това фактори може да стане причина за различни новообразувания, включително и на злокачествени.

В преобладаващия брой случаи развитието на тази болест се предшества от прекарано остро възпаление, което е с инфекциозна природа.

Най-често хроничното възпаление е обусловено от различни неспецифични представители на бактериалната, вирусна и гъбична флора.

По-рядко се среща вторично увреждане на ларинкса при сифилис, туберкулоза, някои автоимунни заболявания и т.н.

Какви фактори предразполагат болестта

Сред предразполагащите фактори за формиране на хиперпластичен ларингит са различни травмиращи въздействия на ларинкса.

Възпалението в областта на ларинкса се развива при попадане там на чуждо тяло, на фона на разнообразни медицински манипулации, например, интубация при хирургична интервенция.

Значителен принос при възникване на тази болест има и системното пушене. Цигареният дим оказва директно раздразващо действие на лигавицата, поради което се повишава вероятността от развитие на възпаление.

Други предразполагащи фактори са повишено гласово натоварване, постоянно вдишване на твърде горещ или сух въздух, а също и прах, съществуващи възпалителни огнища в други отдели на дихателната система, ендокринни разстройства и имунодефицитни състояния.

Към настоящия момент учените не могат еднозначно да отговорят на въпроса как се развива хроничен хиперпластичен ларингит.

Известно е, че под въздействието на провокиращите фактори се формира хиперплазия на лигавицата, която е с различна степен на проявление.

Откриват се участъци, на които нормалния цилиндричен епител се замества от плосък. Тъканите се разрастват, поради което се притискат протоците на лигавиците на жлезите.

Гласовите връзки се инфилтрират, на тях се образуват възловидни елементи.

Симптоми при хроничен хиперпластичен ларингит

Най-ранен симптом при това заболяване е прeсипване на гласа. Първоначално възниква вечер или след продължително гласово натоварване. Но преписването постепенно придобива постоянен характер и започва да се съпровожда с бърза умора на гласа.

Присъстват и симптоми като усещане за чуждо тяло в гърлото, драскане и гъделичкане. Непосредствено самият глас става по-груб и нисък. В някои случаи възникват оплаквания за умерена болезненост и чести пристъпи на кашлица.

Най-изразена е кашлицата сутрин. Съпровожда се с отделяне на малко количество вискозна храчка, което е със слузесто-гноен характер. Понякога присъства незначителен задух.

Лечение и профилактика на хроничен хиперпластичен ларингит

Най-често хроничният хиперпластичен ларингит  показание за назначаване на антибактериална терапия.

Планът за лечение се допълва с антихистамини и с противовъзпалителни препарати, муколитици и ензими. Най-ефективен метод е хирургичната интервенция, при която хипертрофиралите участъци на лигавицата се изрязват.

Също широко се използват и различни физиотерапевтични процедури.

За профилактика на развитие на тази патология се препоръчва избягване на повишени гласови натоварвания, отказване от цигарите, спазване на всички препоръки при лечение на остро възпаление на ларинкса и т.н. Необходимо е да се спазват и правилата на здравословния начин на живот – достатъчно сън и физическа активност.