Повечето пептични язви успешно заздравяват, ако образуването на солна киселина успешно се потисне или в случай че причина са бактерии, при потискане на инфекцията.

В противен случай язвената болест редовно ще рецидивира.

За лечение се използват лекарства от различни групи, предимно антибиотици за ерадикация на микробите. А също и препарати, потискащи секрецията на солна киселина, предпазващи лигавицата в съчетание с лечебна диета.

Терапия при язвена болест – основи

Стратегията за лечение на язвена болест се основава на 2 ключови направления:

  • Понижаване нивата на враждебните фактори, сред които наднормения синтез на солна киселина със специфични клетки в стената на стомаха и потискане на активността на бактериите на H.pylori;
  • Активно увеличаване на синтеза на защитните фактори в храносмилателната система;

За лечение на язвена на болест се смята облекчаване на всички неприятни симптоми, заздравяване на язвени дефекти, предотвратяване на рецидиви или лечение на усложнения.

Допълнителен пункт в лечението на язвена болест лекарите смятат корекция на хранителния режим, отстраняване на раздразващите фактори, стимулиращи синтеза на солна киселина и потискащи активността на защитните фактори.

Какви лекарства се използват при терапията?

Отстраняване на H.pylori

Всички язви, свързани с наличието на H.pylori следва да се лекуват с антибиотици в комбинация с допълнителни лекарства. Основна цел на лечението е изкореняване на инфекцията.

Ако напълно се отстранят опасните бактерии, се възстановява нормалната резистентност на лигавицата на стомаха и може активно да се защитава от външните фактори.

Относно другите видове варианти на терапия, поддържащи лечение с цел предотвратяване на повторна язва, след като напълно са отстранени бактериите, вече не е необходимо.

Какви антибиотици се използват?

Макар и H.pylori да са чувствителни към много антибиотици в лабораторни условия, особеностите на тяхната среда на обитание в областта на лигавицата на стомаха затрудняват лечението.

Лекарите имат златен стандарт на ерадикация – това са 2 седмици тройна терапия с използване на инхибитори на протонната помпа за потискане синтеза на киселина и защита на лигавицата на стомаха с 2 антибиотика, амоксиклав и кларитромицин.

Когато лечението се спазва педантично, излекуване се постига в 90-95% от случаите.

Но за много хора лечението е трудно, тъй като трябва да се приемат до 8 таблетки дневно.

Антибиотиците се съчетават с други лекарства, което води до това, че при около 20% от хората, преминаващи през тройна терапия, се наблюдават странични ефекти като гадене, повръщане, диария, главоболие и гъбични инфекции.

Това е свързано с факта, че антибиотиците не са съвсем безопасни препарати, а притежават и странични ефекти.

Днес се разработват по-прости схеми. Например, разработват се комбинирани таблетки, съдържащи едновременно антибиотици с допълнителни препарати в една таблетка, което изисква прием само на 2 таблетки дневно.

Лекарства, потискащи синтеза на солна киселина

Няколко типа лекарства намаляват синтеза на солна киселина, която предизвиква язва. Антацидите неутрализират съществуващата киселина.

При тях е изразен ефектът относно заздравяването на язви на стомаха и на дванадесетопръстника.

Въпреки това тези лекарства се използват от пациенти в сравнително високи дози – определено време след хранене и преди лягане. Възможно е да предизвикат и странични ефекти.

Основен страничен ефект на съдържащите магнезий препарати е диарията.

Групата блокери на Н2-рецептори – тези лекарства намаляват синтеза на солна киселина, поради блокиране на рецепторите на Н2 в париентералните клетки, секретиращи киселина.