Бедата не идва сама. И често в сезона на настинките, освен хрема, сълзене на очите и влошено състояние, възниква и зъбобол. Зъболекарите казват, че подобна картина съвсем не е рядкост. Но могат ли да се лекуват зъби при простуда? Каква тактика избират зъболекарите?

Простуда и повишени рискове

Класическата настинка се развива постепенно, за няколко дни. Характерен е т.нар. инкубационен период, при който симптоми отсъстват. След това се присъединяват характерни проявления – повишена температура, втрисане, хрема, кашлица и прочие. Сякаш с такива симптоми е добре да се отиде на преглед при зъболекар. Но острият зъбобол не оставя други шансове.

Простудата не възниква по разписание и не пита в кой ден е планиран преглед при зъболекар. На фона на простудата отслабва имунната защита, и именно този факт може да се разглежда като пусков механизъм за поява на зъбобол и формиране на остри или обостряне на хронични усложнения на кариес.

Но каква е причината за появата на болка, интересното е друго – дали зъбите могат да се лекуват? А ако простудата се е появила по време на лечение на зъби, може ли то да бъде продължено?

Зъболекарите казват, че на този въпрос не може да се отговори еднозначно, всичко зависи от ситуацията и от състоянието на пациента.

Висока температура – противопоказание

Зъболекарите все още не могат да стигнат до единодушие и да определят до колко повишената телесна температура с противопоказания за лечение. Повечето от тях са на мнение, че консенсус не може да бъде достигнат.

Да започнем с това, че повишената телесна температура може да се предизвика не само от простуда, но и от някои видове пулпити, периодонтит, периодонтити, което става причина и за главоболие. Това е защитна реакция на организма, който опитва да се пребори с инфекциите и да не допуснат тяхното разпространение.

Изхождайки от това не може еднозначно да се каже, че повишената телесна температура е противопоказание за лечение на зъболекарския стол. Още една причина за повишена температура могат да се посочат някои заболявания на венците, например, язвено-некротичен гингивит.

Обикновено този вид възпаление се формира при отслабени от заболяване, при имунни дефицити или на фона на обостряния на сериозни заболявания на вътрешните органи.

Особености на лечение при простуда

При решаването на въпроса за целесъобразността на лечението по време на простуда, е необходимо отчитане на множество фактори. Първо, понижава се функцията на имунната защита, което увеличава вероятността от развитие на усложнение при стоматологично лечение. Затова е особено опасно да се вадят зъби, да се правят разрези.

Трето, за самия човек с висока температура би било изключително трудно да стои дълго време с отворена уста и издадена назад глава.

Какво да говорим за разпространение на инфекции и възможност за заразяване на зъболекаря и на другите, които са в зъболекарския кабинет?

Препоръки на зъболекарите

Може да се каже едно – простуда и повишена телесна температура, не може да се назове като абсолютно противопоказание за лечение. Но все пак ако има възможност за отлагане на лечението – това е необходимо да се направи. В случай когато отлагането е недопустимо, лечение се провежда.

Сред патологиите, които не търпят отлагане, могат да се отнесат:

  • Остри гнойни патологии – периостатит, абсцес на зъба и други патологии, свързани със събиране на гной;
  • Остър зъбобол, който изисква незабавно облекчение;
  • Травми;

В заключение може да се каже само едно – лечението на зъби при простуда трябва да се проведе само в извънредни ситуации. А някои видове и методи на лечение изобщо не са препоръчителни.