Керосинът преди широко се използваше за осветление, като служеше за гориво на газените лампи. Названието на тази течност произхожда от гръцки език и се превежда като восък.

Покрай битовото и промишленото си предназначение керосинът намира приложение и в народната медицина, която предполага неговите целебни свойства, помагащи при различни заболявания.

Лечение с помощта на керосин

За времето, през което течността е била използвана за лечебни цели са се сформирали някои правила и препоръки. Керосинът се прилага не само външно, но и външно – при много и различни патологии.

Списъкът със заболявания, които народната медицина предлага да се лекуват с помощта на керосин е доста обширен. Към тях се отнасят:

• Хемороиди;
• Патологии на пикочните пътища и на бъбреците;
• Различни простудни заболявания, сред които и ангина;
• Заболявания, засягащи щитовидната жлеза, като дифузна гуша;

• Патологии на органите на храносмилателната система;
• Мигрена и главоболие;
• Увреждане целостта на кожата, като фурункули, дълго заздравяващи рани, абсцеси, язви от трофичен тип;
• Заболявания на органите на дихателната система, например хроничен бронхит, бронхиална астма, туберкулоза и други;

• Ишиас, лумбаго, радикулит;
• Патологии, нарушаващи нормалната функция на сърдечно-съдовата система, към които се отнасят усложненията от инфаркт на миокарда, последствията от инсулт, атеросклероза и пр;

Хората, които предпочитат нетрадиционната медицина, твърдят, че ако рецептурата и правилата на приготвяне на терапевтичното средство се спазват точно, то отравяния и други нежелани странични ефекти са напълно изключени.

След провеждането на процедури външно с използването на средства, за приготвянето на които е бил използван керосин, кожата на всички части на тялото, които са се докосвали с това средство, следва да се намажат с вазелин или с детски крем.

Тази мярка помага да не се допусне белене и увреждане на кожните повърхности. За всяко отделно заболяване са подходящи специални рецепти, някои от които са приведени по-долу:

Лечение на простудни заболявания с керосин

Метод №1

Чиста гореща вода се смесва с пречистен и внимателно филтриран през вата или марля керосин в съотношение 3 към 1. Полученото средство е необходимо да се разбърка добре, след което се използва за жабурене на устата 2 пъти дневно сутрин и вечер.

Метод №2

За това средство може да се използва не само пречистен, но и обикновен керосин. С него се намазват всички възпалени места на сливиците. Тази процедура се провежда няколко пъти дневно, например около час преди хранене.

Обикновено пълно оздравяване при такова лечение настъпва след 5-7 дни. Използването на керосин за смазване на възпалените сливици може да се съчетава с инжекции или прием на антибиотици по лекарско предписание.

По този начин може да се лекува и ангина само в началния стадий на заболяването. Керосинът трябва да се филтрира през дебел слой хигроскопична вата.

След това пак хигроскопична вата се потая в пречистения керосин и се навива като пръчка, която на дължина да позволява сливиците да се намажат. Така се маже на всеки половин час в рамките на ден.И в резултат на ангината бързо преминава.

Макар и да е възприет от народната медицина от екипа на Lechenie.bg категорично не одобряваме използването му за лечебни цели, поради високата му токсичност, тъй като не бива да забравяме, че това е един изцяло петролен продукт, доказано вреден за организма, дори и при външно приложение, а какво остава за вътрешно.