Лечението с облепиха се прилага както в народната, така и в традиционната медицина.

Това е ценно растение, в което се съчетават комплекс от витамини, микроелементи и други биологично активни вещества. То се използва за приготвянето на конфитюри, компоти, ликьори, желе, сок, масло.

Тези мултивитаминни средства се използват за профилактика и лечение на множество заболявания.

Лечението с облепиха е било прилагано още във времената на Древна Елада, а през последните няколко десетилетия ролята на това растение в медицината значително нарасна. С терапевтична цел се използват плодовете, листата и семената. В замразен вид целебните свойства се запазват до половин година.

Целебен състав на облепихата

Плодовете на това растение са богати на мазнини, въглехидрати, естествени захари, съдържат се органични киселини и растителни влакна.

Интересен факт – 100 грама плодове от облепиха съдържат до 900 мг витамин С, което е с 4 пъти повече, отколкото в лимона. Същевременно в тези плодове няма ензим, който да разрушава аскорбиновата киселина при топлинна обработка. Поради това заготовките запазват този витамин.

Освен това облепихата е богата на витамини А и Е, съдържа витамин Н, РР, от група В, а също е богата на минерални вещества като калий, магнезий, калций, натрий, фосфор, силиций, бор, алуминий, манган, желязо.

В плодовете на целебното растение има много ненаситени мастни киселини, фитонциди, липотропни, дъбилни вещества, алкалоиди, антиоксиданти.

Калоричността на облепихата зависи от условията, в които тя расте. Например в едни условия този показател е възможно да бъде по-малко от 70 килокалории на 100 грама, а в други над 80.

Лечение с облепиха

Това растение се прилага в народната и традиционната медицина за профилактика и лечение на заболявания на горните дихателни пътища, за овладяване на кожни възпаления, за лечение на рани, изгаряния, на стомашно-чревни заболявания, хемороиди.

За особено ценно се смята облепиховото масло. В традиционната медицина го използват за лечение на изгаряния, дебикутални рани, измръзвания, диабет, гастрит, хипертония, малокръвие.

Това масло притежава бактерицидни свойства, стимула епителизацията на тъканите, успокоява болезнените усещания. Също се използва и в офталмологията – при увреждане на роговицата на очите, в стоматологията.

Сок от облепиха в съчетание с мед се смята за едно от най-ефективните средства срещу кашлица. Инхалациите с масло от семената на това растение се прилага за профилактика на заболявания на горните дихателни пътища.

При ларингит и фарингит лигавицата на устата се намазва с памучен тампон, напоен в облепихово масло. Също се правят и маслени инхалации.

Стерилното облепихово масло се използва за лечение на остри и хронични синузити. То е ценно средство за лечение на хипо- и авитаминози.

То способства за повишаването на нивата на наличните в човешкия организъм естествени антиоксиданти. Използва се и за лечение на хронични възпалителни процеси в тънкото и дебелото черво.

Отварата от плодовете и облепиховото масло се използват за лечение на язви на стомаха и на дванадесетопръстника.

Свещи с облепихово масло се назначават при сфинктерити, ерозивно-язвен проктит, анални фисури, вътрешни хемороиди.

В народната медицина за лечение на изгаряния, измръзвания, гнойни заболявания към засегнатите участъци на кожата се препоръчва прилагането на пресни плодове от облепиха.

Воден разтвор от клончета и листа на облепихата се използват за прилагане към терапевтични вани при кожни заболявания, а отварите и чайовете от листата се използват при заболявания на ставите.