Закуска с високо съдържание на въглехидрати – хляб, сирене и мляко, може да ни помогне във вземането на правилните решения през деня, казват учените.

Те установили, че хората, които предпочитат леките закуски, са склонни да приемат неизгодни финансови решения.

Изследователите съобщават, че нашата решителност и правилен избор често зависят от количеството въглехидрати и белтъчини, които приемаме на закуска.

Учените направили експеримент, в който взели участие 87 студенти-играчи на онлайн версията Ultimatum Game.

Според правилата на играта трябва да се приеме или да се отклони явно неизгодно финансово предложение на противника.

Оказва се, че 53% от младежите, които изяли на закуска голямо количество въглехидрати, отхвърлили неизгодните предложения. А ¼ от студентите, които предпочели закуска с ниско съдържание на въглехидрати, загубили.

Следва да се спомене, че в изследването взели участие само мъже, тъй като съществуват полови различия в метаболизма, които е възможно да се отразят на резултатите.

Засищаща или лека закуска - правилният избор

Факти за млякото

Мюсли с мляко, палачинки, млечни шейкове, капучино, млечните закуски се превърнаха в неизменна част от ежедневния ни хранителен режим.

Трябва ли да се придържаме към любимите традиции? Диетолозите все повече говорят за вредата от млякото.

За тези, които обичат да пият кафе с мляко, но се притесняват, че кофеинът може да наруши усвояването на калция, имаме добри новини.

Кофеинът в умерени количества не пречи на абсорбцията на калций. Но системната злоупотреба с кафе, повече от 4 експресо, а също и тютюнопушенето влошават баланса на калций в организма.

Но за да се усвоява калция добре от организма е необходим витамин Д3. Днес са модерни функционалните храни, които могат да бъдат допълнително обогатени с полезни микроелементи.

Функционални храни

Функционалните храни – това са специални хранителни продукти, предназначени за редовна употреба, които помагат за попълване на дефицита на хранителни вещества.

Функционалното мляко с витамин Д3 е представител на тази категория хранителни продукти.

Обикновено това мляко се подлага на специална обработка, което помага за запазване на важните за човешкия организъм компоненти. Някои от тях, например, казеин и лактоза не се срещат в другите храни.

Добавянето на Д3 спомага за достигането на дневната норма този витамин, което често е невъзможно да се постигне само от храната.

Без Д3 калцият и флуорът, на които е богато млякото, не се усвояват добре от човешкия организъм.

Съществуват 4 вида витамин Д, за усвояване на калций е необходим именно Д3.

Не трябва да вярваме и на разпространената заблуда, че млякото с дълъг срок на съхранение е загубило всичките си полезни свойства в процеса на преработка.

За унищожаване на микроорганизмите, съдържащи се в млякото, се използва топлинна обработка, получава се безопасен продукт и срокът на годност се увеличава.

Най-ефективният съвременен метод за обработка на млякото е ултрапастьоризация, при която се нагрява до 137 градуса за 4 секунди, охлажда се и се опакова в стерилни условия.

Слуховете, че в процеса на производство на млякото в него се добавят прах или антибиотици, в повечето случаи са неоснователни.

Варианти за леки закуски

За всички, които обичат мляко има много варианти за лека млечна закуска.

Подходящи са и рецептите за млечните коктейли, с които можем да се подкрепим както сутрин, на обяд, така и следобед. А вечер е вредно да се пие млечен коктейл.

Всеки ден обаче млечни продукти не могат да се ядат, тъй като се получава пренасищане на вкусовите рецептори и човек започва да изпитва отвращение от млечни коктейли, извара и прочие. 

Подходяща алтернатива на млякото за закуска са яйцата под формата на омлети или варени с добавени зеленчуци.

Насищат добре, осигуряват достатъчна стартова доза белтъчини и съответно можем да ги използваме като заместител на млечните. 

В яйцата се съдържа естествено и витамин Д, количествата са в зависимост от сезона няма нужда да се добавя допълнително както в млечните.