При различни заболявания на горните и долните дихателни пътища най-ефективен метод на лечение са инхалациите. 

За разлика от системите, инжекциите и таблетките, този метод на терапия позволява доставяне на лекарството там, където е необходимо.

То действа единствено местно и не се абсорбира в кръвта. Това е важно, тъй като започва да действа на практика веднага.

Препарати за инхалации – какви са особеностите

Инхалация – начин за доставка за лекарството в дихателните пътища

Същността на инхалацията се състои във вдишване на лекарството. И то се отлага по всички отдели на дихателните пътища – ларинкс, гласови връзки, трахеи, бронхи и дори в най-малките бронхиоли.

Лекарствата с инхалационно приложение действат местно, бързо, ефектът идва след броени минути. Затова този метод на терапия може да се използва както за неотложна помощ, така и за продължително лечение.

С инхалации могат да се вдишват газове, летливи вещества, прахчета, аерозоли. Този метод на лечение има много по-малко противопоказания и странични ефекти от таблетките, инжекциите и системите.

Инхалатор – съвременен прибор за инхалации

Вдишването на пара над тенджерата – това е остарял метод за инхалация, който отстъпва своето място на по-съвременния – използване на небулайзер.

Този прибор позволява да се достави препарат до най-дълбоките отдели на дихателните пътища.

Механизмът на неговото действие се основава на разпръскване на лекарствените средства, които се разпадат на много малки частици.

Използването на инхалатора е лесно и удобно. За тази цел е необходимо да се постави определено количество от необходимото лекарство, да се сглоби прибора и да се включи към електрическата мрежа.

За използването на компресионен инхалатор е необходима маска, която се поставя на лицето.

Ако инхалаторът е ултразвуков, лесно може да се постави в непосредствена близост до лицето. С него може да се даде лекарство и на спящо дете.

Цената на приборите за инхалации се отличава в зависимост от марките, моделите и наличието на допълнителни функции. Ултразвуков инхалатор е с по-висока цена от компресионния.

Инхалация на физиологичния разтвор

Вдишването на пари физиологичен разтвор е най-безопасен метод на лечение, който няма противопоказания.

Същевременно протича допълнително овлажняване на лигавицата, намаляват отоците. Инхалацията на физиологичен разтвор може да се използва при всяка патология на дихателната система – ринит, фарингит, бронхит и дори пневмония.

Физиологичният разтвор представлява изотоничен разтвор натриев хлорид, който е безопасен и няма странични ефекти.

За инхалации е необходимо в съд да се налеят 2-3 мл от разтвора. След отваряне на опаковката е необходимо разтворът да се използва в рамките на 24 часа. 

Затова за запазване на неговата стерилност и херметичност, е по-добре капака да се пробие с игла от спринцовка.Инхалациите с физиологичен разтвор могат да се правят по няколко пъти дневно, няма специални ограничения в тази насока. 

Инхалация с Беродуал

Това е лекарство, което възпрепятства отпускане на мускулните стени на бронхите и способства за тяхното разширяване. 

Особено ефективен бронхолитичен ефект има при бронхообструктивни заболявания – обструктивен бронхит и бронхиална астма. Затова се използва основно от хората с тези заболявания.

При заболявания на горните дихателни пътища от този препарати просто няма смисъл, тъй като способстват за отпускане на мускулните клетки на лигавицата единствено на бронхите. Затова и използването му при ринит, ларингит, фарингит е безсмислено.

При пневмония Беродуал се използва като спомагателно средство за лечение, за да напуска възпалителният секрет бронхите по-бързо.

Беродуал е сериозен препарат, който при предозиране може да повлияе на пулса и кръвното. Затова е много важно да се спазва правилната доза, която се изписва от лекаря.

Обикновено за една инхалация се назначават от 5 до 25 капки, разредени в 2-3 мл физиологичен разтвор. Процедурите се правят по 2-3 пъти на денонощие.

При белодробни заболявания се използват и още два препарата за инхалация, единият от които представлява кортикостероид за вдишване.