Странно е да си помислим как постоянно се променяме. Процесът на обновяване на клетките на кръвта, лигавицата на червата, епидермиса, вътрешните органи, е непрестанен.

Ако можехме да съберем всички клетки, създавани от организма за цялото време на неговото съществуване, би се получил внушителен хълм, теглото на който щеше да стига до 20-30 тона.

Но всички ли сме наясно как се обновяват клетките и тъканите на тялото? Не съвсем, това е причината да има толкова митове и заблуди за обновлението и стареенето на организма. 

Клетките на тялото – вечно нови и дълголетници

Организмът на човек е устроен удивително сложно и същевременно толкова точно, че майката-природа, създала такова чудо, заслужава нашето уважение и възхищение. 

Човек се образува се от една единствена клетка, но се превръща в удивително създание – в красавица, силен атлет, полиглот с отлична памет, музикант-виртуоз, или в алкохолик и лентяй.

По телосложение и характер има определени различия между хората, но всички сме устроени приблизително еднакво.

На всички ни растат нокти и коса, лющят се малки частици от епидермиса, разрушават се еритроцитите в кръвта и се появяват нови на мястото на загиналите.Има и такива клетки, които или не се обновяват съвсем, или това се случва много бавно.

Защо е необходимо да знаем как протичат процесите на обновяване на тялото

Всичко е много просто – разбирането на това как е устроено нашето единствено, засега незаменимо тяло, помага за запазването му в добро състояние дълги години.

Например, кардиомиоцитите – клетките на сърцето, се обновяват много бавно. Всички ние през живота си живеем с едни и същи сърдечни клетки.

Те изграждат жизнено важния орган, който не знае покой ден и нощ, работи непрестанно и неуморимо, изпомпвайки кръв, която храни всички органи.

Клетките на кръвта постоянно се обновяват с различна скорост. И клетките на черния дроб – също. А невроните на кората на главния мозък – не се обновяват.

С тях се раждаме, с тях си и отиваме от този свят. Възможно е само да загиват, но нови се образуват в много малко количество. Затова можем да даряваме кръв, дори да дадем част от черния дроб, тъй като тези органи се възстановяват, но не и нервните клетки.

Невроните наистина трябва да се пазят като непопълним запас.

Много хора са убедени, че тялото са обновява на всеки 7-8 години. Това не е вярно. Част от клетките живеят толкова колкото живее и самият човек и никога не се сменят с нови. Това са клетките на кората на главния мозък и сърдечния мускул. Останалите клетки отстъпват място на новите.

Кожа, коса и нокти

Кожата се смята за най-големия орган на човешкото тяло, която има много важна задача – да пази целия останал организъм от въздействието на външната среда.

Не е изненадващо, че клетките на кожата се обновяват много бързо, като горните слоеве загиват и бързо се заменят с нови. По-дълбоките се състоят от клетки с по-дълъг живот..Скоростта на загиване и регенерация зависи от условията на живот и грижите за кожата. Средно клетките на епидермиса живеят 2-4 седмици.

За скоростта на растежа на косата и ноктите всеки има собствени наблюдения. Това също е доста променлив показател.

Ноктите на ръцете израстват с по 4-5 мм месечно, при условия на пълноценна грижа и здраве на цялото тяло и на ноктите в частност. За ноктите на краката растежът е двойно по-бавен.

Лигавици, очи и език

Очите са от тези органи, в които не всички клетки постоянно регенерират и се заменят с нови. Ретината и лещата, например, не променят своя клетъчен състав.

За сметка на това роговицата може да регенерира доста бързо. Например, при травма този орган се възстановява само за денонощие. А при обичаен режим повърхностният слой на роговицата се обновява всяка седмица.

Клетките, покриващи повърхността на езика се заменят с нови на всеки 10 дни. На скоростта на регенерация неблагоприятно влияе непълноценната грижа за устната кухина, инфекции, тютюнопушенето, злоупотребата с прекомерно гореща и пикантна храна.

Лигавицата на червата също се обновява много бързо, тъй като постоянно ѝ въздейства доста агресивна среда с високо съдържание на храносмилателни сокове – на всеки 3-5 дни.