Какви плодове и зеленчуци е по-добре да купуваме през зимата?

Диетолозите настояват, че плодовете и зеленчуците са основа на здравословното хранене. По стандарт на СЗО всеки ден е необходимо да изяждаме не по-малко от 400 грама такава храна.

Следването на тази препоръка не е лесно, когато дойдат студовете, ни се налага да избираме между оранжерийни и вносни плодове и зеленчуци.

На кои храни да поставяме акцент през зимните месеци

Оранжериен вариант

Най-търсени по всяко време на годината са зеленчуци, с които не можем да се запасим – домати, краставици и чушки. Гастроентеролози скептично се отнасят към това, че зимата няма смисъл да се ядат оранжерийни зеленчуци.

Всъщност в оранжерии плодовете и зеленчуците растат не зле, отколкото в градината. Възможно е те да не са толкова вкусни както тези от градината, но за храносмилателния тракт са доста полезни.

В тях има витамини, фибри и антиоксиданти – всичко, за което ценим плодовете и зеленчуците. Освен това, те са нискокалорични, затова помагат при контрол на теглото през зимата.

Експерти подчертават, че химията, от която се боят любителите на екологични чисти продукти, по никакъв начин не е свързана със сезоните.

Фермерите използват торове и средства против вредители независимо от това дали отглеждат зеленчуци в оранжерия или под открито небе, през зимата или лятото. Преди хранене плодовете е необходимо просто добре да се измият.

Оранжерийната продукция се отглеждат в контролирана високотехнологична среда и затова няма поводи за притеснения.

Допълнителен контрол над параметри като температура, влажност и вентилация, създава за плодовете и зеленчуците среда, която позволява отглеждането им по време на годината и осигурява добра хранителна стойност.

Независими изследвания показват, че зеленчуците, отглеждани в оранжерия, имат сравнима и по някои показатели по-голяма хранителна стойност от тези, които са отгледани на открита. Затова и добавянето в менюто на оранжерийни плодове и зеленчуци способства за обогатяване на храненето с полезни нутриенти.

В оранжерийните зеленчуци се запазват на практика всички полезни вещества, истината е, че дългото съхранение на продуктите с времето води до намаляване на количеството на витамин С.

Сложните въглехидрати, които се съдържат в плодовете, зеленчуците и бобови, това са натурални антидепресанти. Те повишават и поддържат нивото на серотонин, без да се повишават нивата на кръвна захар.

Здраве от оранжерията

За да сме в добро здраве, ендокринолози съветват всеки ден да се ядат не по-малко от 5 порции различни плодове и зеленчуци.

Това намалява риска от развитие на сърдечно-съдови, онкологични заболявания и благоприятно влияе на общото здравословно състояние. За предпочитане са плодовете и зеленчуците, дори и през зимните месеци, като се препоръчват разноцветните плодове и зеленчуци.

Постигането на това разнообразие е възможно, ако се купуват вносни плодове и зеленчуци. У нас по магазините през зимните месеци се намират почти изцяло вносни плодове и зеленчуци, главно от Гърция и Турция.

У нас оранжерийните през зимата са малко и не успяват да задоволяват търсенето, затова се предлагат вносни.

Съдържанието на полезните вещества във вносните храни зависи от условията на съхранение и продължителността на транспортиране.

Плодовете и зеленчуците, предназначени за по-далечно транспортиране, обикновено се откъсват неузрели. По пътя те се съхраняват при по-ниски температури.

Заради това намалява не само интензивността на вкуса, но и намалява съдържанието на фитонутриенти – биологично активни вещества.

За по-продължително съхранение на плодовете и зеленчуците се обработват с различни средства, съдържанието на които се контролира от регулаторните органи, от Българската агенция по безопасност на храните.

Бързоразвалящите се плодове и зеленчуци се обработват от фунгициди, които бързо изветряват и се отмиват с вода. Често за запазване на външния вид продуктите се обработват с парафин.

Най-лесният начин да определим, покрита ли е повърхността на краставицата или домата с нещо, е да прекараме ръка през плода.

Без значение от наличието на мазен слой е препоръчително плодовете и зеленчуците много добре да се измият преди употреба.

Преди да купуваме вносните плодове се препоръчва да изучат противопоказания. Например, грейпфрут не се препоръчва да консумираме.

Този цитрус съдържа фуранокумарин, който уврежда зъбния емайл и потиска в черния дроб голяма група важни ензими.

Бананите и гроздето не са полезни за всички, тъй като съдържат много захари, които водят до ферментация в стомаха и образуване на чревни газове и способстват за увеличаване на теглото.