Метморфин е един от най-разпространените препарати, които се предписват при диабет. Това вече се доказа като ефективно и при лечение на други заболявания – например, при рак и при психически разстройства.

Нови терапевтични свойства на метморфина

Изследователи от Университета Дънди установиха, че метморфинът може да бъде полезен и при сърцето и при терапия на заболявания на сърцето.

Така съществено подобрил състоянието на сърдечния мускул при диагноза „хипертрофия на лявата камера”. Това нарушение се характеризира с увеличаване на масата на тази част на сърцето, развива се при затлъстяване, хипертония и резистентност към инсулин.

Много хора, при които се развива тази аномалия не подозират за нея, докато не се стигне до инфаркт и инсулт.

Авторите на изследването успяха да докажат, че приемът на метморфин може да способства за понижаване на кръвното и на нивата на окислителен стрес, а също и загуба на излишни килограми.

Освен това лекарството помогнало и за борбата и със самата хипертрофия на лявата камера, като се намалява дебелината на стената.

Така приемът на метморфин способстват за понижаване на риска от развитие на инсулт и инфаркт при хипертрофия на лявата камера, като така се удължава продължителността на техния живот.

Метморфин – лекарството чудо

Днес това е най-изписваното средство за понижаване на кръвната захар. То притежава огромна доказателствена база що се отнася до клинична ефективност, която с годините само се разширява.

По-изненадващо е, че досега не е известно как работи. По-точно самият принцип е неизвестен. След използването на метморфин организмът става по-чувствителен към инсулин, което позволява по-ефективно усвояване на глюкоза. Но какво се случва на клетъчно ниво?

Изследователи от университет в столицата на Финландия Хелзинки установили, че диабетиците са с повишени нива на фосфатаза SHIP2 в бъбреците, мускулната и мастна тъкан.

Това намалява способността на тъканите да реагират на предаването на сигналите на инсулин и понижава поглъщането на глюкоза.

Освен това, заради повишаване на SHIP2 се ускорява програмираната гибел на клетки в бъбреците. Нивата на SHIP2 в хода на заболяването нарастват, което все по-отрицателно се отразява на функцията на бъбреците и на мускулите.