Учените погубиха повече от десетилетие, за да открият ново, ефективно лечение за Алцхаймер, но ново проучване показва, че отговорът може би се крие в съществуващо, и то популярно, обезболяващо, което се използва за лечение на менструални болки.

В проучването учените разкриват как лекарството мефенаминова киселина при мишки с Алцхаймер намалява мозъчното възпаление.
Авторът на изследването и неговият екип казват, че направените констатации отварят вратата за проучвания и при хора с това заболяване.

Според прогнозите към 2050-та година само в САЩ болните от Алцхаймер се очаква да бъдат около 14 милиона, освен ако не бъде разработено ново лечение.

Разбира се, разработването на ново лекарство от нулата отнема време, обикновено цяло десетилетие, докато достигне до пазара, като само за клиничните изпитвания са необходими средно около 6-7 години.

И изследователите започнаха да търсят нови приложения на съществуващите лекарства, което съществено да намали процесът на одобрение.
Сега, д-р Брау и неговите колеги смятат, че може би са на пътя на постигането на такъв подвиг, след като откриха, че лекарството мефенаминова киселина може да се окаже потенциално средство за лечение на болестта на Алцхаймер.

Мефенаминовата киселина е нестероидно противовъзпалително средство, което се използва за лечение на лека до умерена болка, и най-често се предписва за лечение на менструални болки.

Това лекарство се насочва към увреждащ възпалителен път в мозъка

За проучването изследователите използват 20 мишки, които са генетично модифицирани, за да развият болестта на Алцхаймер.

След като при мишките се появили проблеми с паметта, на половината от тях било давано от лекарството за 1 месец, докато оставащата половина получавали плацебо.

И мефеминовата киселина и плацебото били приложени чрез мини помпа, имплантирана под кожата.

В сравнение с мишките, които получавали плацебо, тези, които били лекувани с мефеминова киселина показали пълно възстановяване на загубената памет, като способностите им са запаметяване са върнали на нивата като на здравите мишки.

По-нататък проучването показва, че мефенаминовата киселина се насочва към инфлазомен път NLRP3, за който е известно, че е противовъзпалителен и може да увреди мозъчните клетки.

Според д-р Брау, това проучване за първи път разкрива лекарство, което се насочва към този път на възпаление, като се подчертава важността му при развитието на Алцхаймер.

Има експериментални доказателства, които показват, че възпалението в мозъка води до задълбочаване на заболяването.

Те признават, че е необходима още доста работа, за да се определи дали мефенаминовата киселина може да бъде ефективно лечение за хора, болни от болестта на Алцхаймер, но се окуражени от данните, получени в рамките на проучването.

Сега учените са в процес на приключване на подготовката за ранната фаза на 2-ри етап на проучванията на лекарството, като се надяват, че ще успеят да докажат, че лекарство обръща обратно процеса на загуба на паметта при Алцхаймер, като повлиява на възпалението в мозъка.

Екипът от учени отбелязва, че мефеминовата киселина е вече на пазара, и страничните ѝ ефекти са достатъчно добре проучени.

Като такова, лекарството се оказва успешно за лечение на болестта на Алцхаймер, но само при мишки, и то ГМО, но все пак процесът на одобрение за допускане на пазара, трябва да е значително по-кратък, отколкото на ново лекарство.