В Нюйоркската болница Маунт Синай лекарите скоро ще започнат да провеждат експериментално лечение на COVID-19 с кръвна плазма от оздравели от тази болест.

Разрешение да се използва кръвна плазма за коронавирус

Във вторник, на 24 март, FDA разреши да се използва плазма от преболедували от COVID-19 за експериментално лечение на тази болест.

Плазма е течната съставляваща на кръвта – без левкоцити, тромбоцити, еритроцити. В кръвната плазма на хората, които са прекарали COVID-19, има много антитела срещу новия коронавирус.

Използването на плазма с антитела при лечение на различни инфекции има дълга история.

Тази терапия се планира за хора с умерено тежко протичане на болестта, които са започнали да изпитват затруднения с дишането.

На болни с тежки усложнения експериментално лечение няма да се назначава.

Съобщението, в което болницата Маунт Сайнт моли преболедували да дадат кръв за приготвяне на лечебна плазма, се разпространи мълниеносно в социалните мрежи. Медиите в САЩ съобщават, че веднага са се намерили над 2000 доброволци.

Дали ще се окаже успешно използването на плазма, получена от преболедували от COVID-19, трудно може да се каже.

Качествени, рандомизирани контролирани изследвания не са провеждани не само по време на пандемията, но и по време и епидемичните взривове на другите разновидности на коронавируса.

Методът не е доказано ефективен, действа се на проба-грешка

Данните за лечение на пациенти с COVID-19 в Китай са ограничени до 10 пациенти и те са публикувани, без да е рецензирано в списание.

Много лекарства се тестват за коронавирус, но всичко е по метода на проба и грешката. Засега се използва само антибиотик и хлорохин, за който препарат се вдигна огромен шум у нас, бе направено дори и дарение.

Въпросителните около използването на плазмата са много, тъй като не е ясно дали тези антитела ще могат да осигурят защита срещу вируса и до колко те са трайни, съответно да осигурят имунитет срещу вируса.

Едва след края на епидемията ще има възможност да се правят достатъчно качествени изследвания на самия коронавирус и изграждането на имунитет към него.