Ленено семе представляват семената на едногодишно безлистно растение, достигащо дължина 30-60 см. В края стъблото му директно се разтваря в съцветие.

Цветовете му са събрани под формата на чадър със синкав цвят със сив оттенък, но понякога са и бели. Плодовете на лена са маслодайните семена, които са продълговати, леко сплескани и са заострени от единия край.

Тяхната дължина е около 6 мм, а дебелината около 3. Цветът на семената може да бъде с различен оттенък и да варира от светложълт до тъмнокафяв. Но основната характерна особеност на ленените семена е гланцовия блясък.

Като селскостопанска култура ленът започнал да се отглежда още в древни времена, но е трудно да е определена неговата родина. Ориентировъчно това е Западна Персия, Мала Азия, въпреки че има предположения, че е отглеждана още в Месопотамия.

Дори през 8-ми век френският крал Карл Велики дори издал закон, в съответствие с който всички негови поданици били задължени да консумират ленено семе, като полезна за организма храна.

Сега ленът се отглежда навсякъде по света, но основно в Русия, Полша, Франция, Аржентина, а също и в Индия.

Хранителна стойност в 100 грама

• Белтъчини – 18.5 грама;
• Мазнини – 42.5 грама;
• Въглехидрати – 29.1 грама;
• Минерален състав – 5 грама;
• Вода – 7 грама;
• Калоричност – 535 килокалории;

Ленено семе - полезни свойства

Лененото семе съдържа много хранителни и полезни вещества – тези витамини от група В, витамин А, Н, никотинова киселина, токоферол, аскорбинова киселина, витамин F, фитометадион, а също и минералите магнезий, калий, калций, фосфор и желязо.

Но най-ценните негови компоненти са мастните киселини, растителните влакна и лигнаните.

Ленените семена са един от основните източници на ценните за човешкия организъм полиненаситени омега-3 и 6 мастни киселини, които тялото не е в състояние да синтезира самостоятелно.

При попадането им в организма те проникват в клетъчните структури и положително въздействат на клетъчната активност, а също и увеличават скоростта на предаване на нервните импулси по нервните влакна.

В медицината лененото семе се използва като спомагателно лечебно средство при много тежки заболявания. Канадски учени дори смятат, че то предотвратява възникването и развитието на онкологични патологии и по-точно рак на гърдата, простатната жлеза и тънките черва.

При лечението на сърдечно-съдови заболявания семената се използват за нормализиране на сърдечния ритъм, понижаване на нивата на холестерола и за възстановяване на пълното кръвообращение.

Също така са забележими ефектът на тези семена за понижаване на нивата на кръвната захар, особено при диабет тип 2. А някои скорошни изследвания установяват ползите от използването на лененото семе при лечение на болестта на Паркинсон и на астма.

Освен това тези семена притежават диуретично и слабително действие, укрепват бъбреците и ускоряват растежа на косата, притежават свойството да се свързват и да отстраняват от организма тежки метали като олово и кадмий, помагат и при повишено образуване на газове в стомашно-чревния тракт.

Противопоказания

Не трябва да се приема ленено семе в много големи количества от бременни жени, тъй като страничните ефекти върху организма на бъдещите майки е недостатъчно добре проучен.

Също не се препоръчва приема на тези семена при обостряне на различни заболявания на стомашно-чревния тракт, особено в случаи на хроничен гастрит, колит, язва и панкреатит.

Възможни са и усложнения при наличие на камъни в пикочните и жлъчните пътища, тъй като лененото притежава достатъчно силен жлъчегонни и пикочогонни свойства.