Повечето здравословни проблеми при човека са свързани със заболявания на храносмилателния тракт.

Срещат се и случаи, при които не могат да се излекуват алергии, главоболие или постоянно усещане за отпадналост, без да се подозира, че причина за тяхната поява се явява неправилната чревна функция.

При повечето хора тези състояния се дължат на запек. Причините, поради които може да възникне констипация са много.

Но в случай, че у човек не може да бъде открито никакво заболяване, а запекът продължава, тогава се поставя диагнозата лениви черва или синдром на ленивите черва.

Този синдром се появява, както при млади, така и при възрастни хора.

И ако при възрастните основната причина за мързеливите черва е отслабването на техните мускули, проявяващо се на фона отслабването на тонуса на целия организъм.

То при по-младите синдромът е в резултат на непълноценното и недостатъчното хранене, заседнал начин на живот, честа необходимост за дефекация, анемия, появата на тумори и много други причини.

Лечение на лениви черва

Всъщност лечението не представлява особена трудност. За неговото осъществяване е необходимо коригиране на хранителния режим и на начина на живот.

И при изпълнение на няколко елементарни правила човек е напълно способен сам да възстанови нормалната честота на изхожданията и консистенцията на фецеса и да подобри перисталтиката.

Ежедневно е необходимо да се поемат достатъчно фибри с храната. Именно те осигуряват съкращаването на гладката мускулатура на червата.

За да приемат достатъчно фибри трябва да ядете пресни плодове и зеленчуци. По-големи количества влакна се съдържат в сините сливи, смокините, цвекло, зеле, стафиди, царевица, овесени ядки и фасул.

Когато тези храни се включат към ежедневното меню, способстват за значително подобряване на храносмилането.

Необходимо е, освен това да се приемат достатъчно течности. Водата се абсорбира в тялото в дебелото черво.

В случай, че се приемат малко течности, то цялото им количество се всмуква в червата и резултатът от това е запек.

Ежедневно възрастен човек трябва да изпива 1.5-2 литра течности.

Много е полезно сутрин на празен стомах да се изпива поне 1 чаша вода, а японците препоръчват 560 мл., като към нея се добавя малко сок от пресен лимон.

Ежедневно трябва да правите физически упражнения. С тяхна помощ се поддържа мускулен тонус на цялото тяло, в това число и на червата.

Също така физическата активност стимулира притока на кръв към всички вътрешни органи. И ако въпреки това запекът продължава е необходимо да започнете прием на лаксативи.

Но трябва да се внимава с тяхното прилагане, тъй като червата могат да привикнат към тях. За да се избегне това са необходими периодични клизми или приложението на глицеринови свещи.

Всички растителна масла и особено маслиновото имат много добър слабителен ефект. Ако пиете по една чаена лъжичка сутрин, то бързо ще забравите за запека.

Със същото действие е и зелевата туршия. Всички тези методи способстват за справянето със синдрома на ленивите черва.

Но ако в продължение на 2-3 седмици не постигнете очаквания резултат, то тогава е по-добре да се консултирате с гастроентеролог.

Храните, които стимулират чревната перисталтика са:

• Различните студени напитки, а също и квас и сладолед;

• Туршии, пресни зеленчуци, богати на фибри, елда, ръжен хляб, кисело мляко;

• Кефир, череши, киселец, стафиди, кайсии, домати, бяло вино и др.

Храни, потискащи съкращаването на гладката чревна мускулатура са:

• Какао, ориз, бульони, пресен бял хляб и всякакви ястия, приготвени от брашно, особено горещите;
• Всякакви видове жилести меса;