През лятото повечето дни са изпълнени с топлина, слънце и разбира се с вкусни плодове. Това е времето, в което можем да си позволим да се наядем до насита с ароматни ягоди, сладки череши и с леко тръпчиви боровинки.

Освен ползи съществуват и противопоказания за плодовете. Какви летни плодове трябва да се ядат и какви да избягваме?

Плодовете - скъпоценни дарове на лятото

Първи по рафтовете на магазините се появяват ароматните ягоди. Големите в началото на сезона ягоди, обикновено внос от Гърция, намаляват размерите си, но стават доста по-вкусни и сладки.

У нас се вадят по няколко реколти ягоди, но точно сега е разгара на ягодовия сезон и цената е най-ниска, тъй като предлагането е най-голямо.

Почти веднага след ягодите идват черешите, които вече са в процес на преминаване. Май месец тази година бе доста хладен и първите ягоди се появиха късно, а черешите още не са преминали.

След черешите идват боровинките. Богатите на витамин С плодове бързо минават, затова веднага щом ги зърнем на пазара трябва да си купим от тях.

Кралицата на лятото – ароматната малина. Тези плодове имат много сортове както ранни, така и късни. Затова и можем да си ги похапваме до есента.

Вишните са плодове, от които има десетки сортове, които дават плодове по различно време. Тези, които обичат вишни могат дълго да си го похапват пресни.

Полза от летните плодове за здравето

Ако похапваме редовно от тези плодове. Даровете на лятото снабдяват организма с витамини и органични киселини, пектин и фибри, микроелементи.

Ягодите съдържат витамин В, С, Е и антоциани. Подобно съчетание осигурява антиоксидантно действие, забавящо стареенето на организма.

Високата концентрация на витамин С помага за повишаване на активността на имунитета. Ягодовите семена са богати на цинк.

Този елемент е необходим за формирането на костна тъкан и за заздравяване на рани.

В съчетание с фолиева киселина, също съдържаща се в ягодите, цинкът благоприятно влияе на мъжката сила и спомага за повишаване на сексуалното желание.

Черешите са наситени с фибри, полифеноли и органични киселини. Комплексът от тези вещества прави черешата ценен диетичен продукт.

Похапването на този плод спомага за подобряване на храносмилането, за бъбречната функция и за пикочните пътища.

Микроелементи и витамини на черешата спомагат за укрепване на косъма, за подобряване състоянието на кожата и на стените на кръвоносните съдове.

Желязото от растителен произход и витамин С лесно се усвояват от организма, което спомага за повишаване на нивата на хемоглобина.

Цариградското грозде, освен че съдържа витамин С, е и източник на пектини. Повечето от нас не успяват да си набавят от тези компоненти, което допринася за нарушаване функцията на стомашно-чревния тракт.

Боровинките, независимо от цвета на плодовете, са много богати на витамин С. Но при съхранение аскорбиновата киселина бързо се разлага, затова по-добре да се похапнат повече боровинки, докато не им е преминал сезона.

Антоциани и каротиноидите в боровинката спомагат за подобряване на състоянието на ретината на окото и допринасят за повишаване остротата на зрението. Не по-малко полезен е калият, който също се съдържа в боровинките.

Противопоказания за летните плодове, скрита опасност

Летните дарове на природата са наистина полезни за човешкия организъм, но съществуват противопоказания, които трябва да се отчитат.

Последствията от прекаляването с тези плодове обикновено не се проявява веднага, което затруднява правилната диагностика.

Какви са основните противопоказания са плодовете и кой трябва да внимава, когато ги яде

  • Алергични – ягоди и малини, известни алергени. При поява на обриви или на пъпки по кожата, сълзи от очите или отоци на устните трябва да се преустанови яденето на плодове и приемането на антихистамини.
  • Влошено състояние на зъбите – всеки плод съдържа комплекс от плодови киселини, които способстват за отделянето на калция от повърхността на зъбите. Изтъняването на външния слой на емайла води до поява на кариес. Затова е желателно след ядене на плодове устата да се плакне.
  • При язва или гастрит – съчетанието от плодови киселини предизвиква раздразнение на стомаха и може да навреди допълнително.