Според ново изследване учените вече са наясно как да предотвратят заразяване с бактериален патоген Neisseria gonorrhoeae.

Това е гонокок, провокатор на гонорея, инфекция, която е актуална и днес, заразяват се стотици хиляди хора всяка година.

Антибиотиците все по-трудно се справят с гонореята

С провокатора на гонорея организмът се справя трудно, заради външната мембрана, която помага на тази бактерия успешно да се противопоставя на естествения имунитет. А най-лошо е може би това, че фармакологичното лечение все по-често търпи неуспехи.

Гонококите постепенно развиват повишена устойчивост към терапията.

Още през 2015 г. беше регистриран първи случай на супергонорея, резистентна към най-мощната антибиотична терапия от възможните. В такава ситуация профилактиката става актуална както никога.

Разбира се, никой не е отменял предпазването с презервативи и ограничаване на сексуалните контакти. Но сега науката може да предложи и нещо по-технологично.

Изследователи от Института на биомедицинските науки на Университета на щата Джорджия установиха, че гонококите загиват, ако не получават достатъчно количество цинк.

Цинкът виновен за развитието на гонорея

От предходни опити е вече известно, че за осигуряването на цинк на гонокока отговарят 2 белтъка, а сега учените откриха и трети, който е полезен на гонокока в такава версия, която се среща само при хората. Вероятно по тази причина от гонорея не боледуват животните.

Идеята на учените е проста. Щом като знаят кои са доставчиците на цинк за гонореята, могат да осъществят цинкова блокада и така обричат гонокока на неизбежна смърт.

Тази идея е в основата на бъдещата защита против гонорея, която ще лиши гонокока от възможността да се свързва с белтъци и да получава от тях необходимия цинк.

Що се отнася до финансирането на ваксината, то Националният институт по алергии и инфекциозни заболявания на САЩ вече предостави на учените грант за разработка. Затова е напълно възможно още в следващите десетилетия гонореята да остане в миналото, без вероятност отново да се върне.

Докато се стигне обаче до разработването на ефективна ваксина, гонококите ще са сериозна заплаха за здравето и лечението ще е доста трудно, предвид устойчивостта на антибиотици.