Американски учени установили устойчива към антибиотици супербактерия, която може да се разпространява на далечни разстояния по въздуха. Нейното разпространение може да доведе до глобална епидемия, от това се опасяват авторите на изследването.

Изследователи от университета на щата Тексас установили устойчива към антибиотици супербактерия в праха, който вятърът пренася от местните ферми.

Как отбелязват експертите, по-рано човек е можел да се зарази с нея само чрез заразено месо или вода, въпреки това сега се е появила опасност от инфектиране по въздушно –капков път.

Въпреки че бактерията се размножава във фермите, в зоната на особен риск се оказват не само животните, но и хората твърдят авторите на научния труд.

„Това е първият тест, който има за цел да ни отвори очите за факта, че ние можем да вдишаме тези вещества“ – коментира откритието един от авторите на изследване екотоксиколога Фил Смит.

Правят се опити за предотвратяването на епидемия със свръхустойчивата към препарати бактерия. Собствениците на ранчо и фермерите нерядко използват антибиотици, за да лекуват болни животни.

Според специалистите препаратите убиват само част от опасните микроби. Останалите бактерии формират устойчивост към лекарствата и продължават да се размножават.

Медикаментите обикновено лошо се усвояват от едрия рогат добитък и затова впоследствие се отделят с оборския тор. Изсъхвайки той се превръща в облак прах, който може да пренася заразата на хиляди километри – от съответното ранчо до населеното място.
Специалистите са уверени, че пренасяните с вятъра опасни супербактерии в крайна сметка предават своята устойчивост към антибиотиците и другите микроорганизми.

„Направихме откритието, когато видяхме колко устойчиви са двойките ДНК на бактерията във въздушния поток на вятъра , който анализирали учените – заявил от един авторите на изследването, молекулярният биолог от Университета на щата Тексас Грег Майер.

Концентрацията не била просто по-висока в някои от въздушните потоци, а 4000% повече. Аз не бих искал да вдишвам този въздух.“

Впоследствие, ако бактерията не бъде спряна тя ще може да пътешества от континент на континент, заразявайки хората с устойчиви към антибиотици бактерии, опасяват се учените.

Само в Тексас ежегодно се отглеждат около 14 милиона едър рогат добитък. Поради това не е изненадващо, че новината за потенциална глобална заплаха развълнува американската общественост.

Впрочем, редица експерти не поддържат паническите настроения на своите американски колеги, тъй като към момента няма никакви конкретни данни за възможната вреда от бактериите.

Тъй като микроорганизмите са устойчиви към препарати, които се дават на добитъка, не се говори за неговата опасност за човека.

Според европейски здравни експерти фактът, че бактериите имат способност да се разпространяват по въздуха е известен много отдавна. При това да предават своята резистентност към лекарства, микроорганизмите просто не са способни.

„Устойчивост към антибиотиците се формира в имунната система на човешкия организъм“ – подчертават европейските експерти.

Следва да се отбележи, че американските учени в своето проучване не посочват названието на бактерията, ограничавайки се до приставката „супер“.
Всяка бактерия има своето латинско наименование, така както всеки човек има документ за самоличност.

Ако няма название то изобщо не е ясно за какво говорим.

Като цяло към настоящия момент няма никакви доказателства за това, че микроорганизмът, който не е известен на широката публика, е опасен на човека.
Но все пак растящата устойчивост на бактериите към антибиотиците е в действителност един от най-сериозните проблеми на съвременната медицина.