Липом представлява бавно увеличаваща размера си мастна бучка, която най-често се локализира между кожата и повърхностния слой на мускулите.

В повечето случаи образуванията лесно могат да се установят с лек натиск, приложен с някой от пръстите на ръката.

Възможно е наличието на няколко мастни бучки, като могат да се появят във всяка възраст, но най-често се откриват при средна възраст.

Мастното образувание не е злокачествено и обикновено е безвредно. В повечето случаи лечение не е необходимо, но ако бучката създава някакво притеснение у човека, стане болезнена или се разраства, той може да я премахне.

Какви са симптомите?

Мастните образувания във форма на бучки са:

• Локализират се точно под кожата. Най-често се появяват в областта на шията, раменете, гърба, корема, ръцете и бедрата.

• При допир са меки и са лесно подвижни при лек натиск с пръст;

• Обикновено са малки, по-малки от 5 см. в диаметър, но е възможно да се увеличат и повече размера си;

Понякога са болезнени. Това се случва, ако при нарастване, те притиснат околните нерви или ако съдържат значително кръвоносни съдове.

Мастните бучки рядко представляват сериозно медицинско състояние. Но ако забележите някакво образувание или подуване, където и да е по тялото, посетете личния си лекар.

Какви са причините?

Точната причина за появата на мастни образувания е неизвестна.

При формирането на мастните бучки се установява наличието на фамилна анамнеза и в тази връзка се оказва, че генетичните фактори имат принос в тяхната поява и развитие.

Класификацията на липомите се определя в зависимост от тяхната локализация, наличието в тях на кръвоносни съдове и на съединителна тъкан.

Тези с пръстовидна форма обикновено се появяват по шията и ако нарастат прекалено е възможно да затруднят нормалното дишане и преглъщане, да предизвикат астматични пристъпи, дължащи се увеличеното налягане на дихателните пътища.

Ако мастната бучка се намира в зони, които обикновено са покрити от облекло, като врата или аксилата, тя може да предизвика болка или да развие мацерация.

Няколко са факторите, които могат да увеличат риска от развитие на мастни бучки:

Възраст между 40 и 60 години – въпреки че е възможно да се появят във всяка възраст, те са най-чести в тази възрастова група и са много редки при децата.

При наличието на някои други заболявания – хората със следните заболявания са изложени на повишен риск като адипоза долороза, болест на Маделунг, синдром на Гарднър и на Коуден.

Лечение на липом

Въпреки че лечение не е необходимо, ако мастната бучка се намира на място, където притеснява засегнатия, болезнена е или се разраства, лекуващият лекар може да препоръча премахването ѝ.

Най-често приложимите методи са:

Хирургично отстраняване – повечето мастни образувания се премахват по хирургичен път като се изрязват. Рецидивите след подобна процедура са редки.

Инжекции със стероиди – това е лечение за намаляване на размера на образуванието, но не и за пълното му елиминиране;

Липосукция – при този метод се вмъква игла с широк лумен в мастната бучка посредством която се извежда нейното съдържание чрез електрически помпи.

Предимствата на тази методика е, че не са необходими конци и превръзки и в деня на операцията пациентът може да се прибере вкъщи.

Но тъй като при този метод капсулата на бучката не се отстранява, оставането и на съвсем незначителна част от съдържанието ѝ може да доведе до рецидив.