Вероятно знаете, че шумът е различни видове. Различните типове шум се обозначават с различни цветове, и всеки от тях има свои особености.

Също така шумът невинаги разсейва както много от нас са свикнали да смятат, и понякога действа точно обратното, помага да се концентрираме върху задачите, да се съсредоточим върху работата и станем по-продуктивни.

Какви биват типовете шум

Повечето хора не обичат шум, и затова има причини.

Статистиката изобщо не е повод за радост – по данни на СЗО, жителите на големи градове сумарно всяка година изразходват около 750 милиарда долара за лечение на болести, свързани с въздействие на шум и загуба на слух.

Има и шум, който не вреди на здравето, а напротив, помага на човек по-добре да се чувства.

До неотдавна се смяташе, че от полза може да е само т.нар. бял шум. В многобройните форуми в интернет млади майки се съветват една друга да включват този звук на различни устройства или да го имитират с подръчни средства, например, като пускат водата в банята. Оказва се, че има и други полезни разновидности на шума.

1.Бял шум

Това е съчетание на звуци от различни честоти, които възникват в случаен ред и са с различна интензивност. Много наподобява на равномерното монотонно „шшш” като звук на бавно течаща вода, тих плясък на морски вълни или едва доловим звук от работа на прахосмукачка.

Белият шум притежава едно великолепно свойство – възможно е да маркира всички други звуци.

Това се оценява най-вече от жителите на мегаполиса, свикнали да заспиват под форсирането на автомобилни двигатели, разговори на съседи в другия апартамент или на фона на шума от хладилника в кухнята.

Белият шум получава това название по аналогия с бялата светлина, която се състои едновременно от светлинни вълни с различна дължина. Както и светлина, този шум обединява съществуващите звуци. Смята се за полезен, тъй като поглъща други фонови звуци.

Ето какво говорят учените за ползата от белия шум:

  • Помага за подобряване състоянието на хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания. Изследване в кардиологично отделение показва, че подобрява съня и тези допълнителни 1-2 часа са много важни за оздравяването.
  • Улеснява заспиването, особено при хора, страдащи от тревожни разстройства.
  • Действа като леко обезболяващо, много лекари препоръчват да се пуска бял шум, за да се облекчи пристъп на мигрена.

Освен явна полза за организма, белият шум също подобрява концентрацията.

Ако работите в шумно помещение – например, в офис, където постоянно звъни телефона, и колегите общуват на висок тон помежду си, опитайте да си сложите слушалки и да пуснете бял шум.

Помага за съсредоточаване в работата и не позволява да се разсеем.

Интересно е, че белият шум помага не само на здравите хора, но и на тези, които имат проблем. И по-точно този метод за концентрация се препоръчва на деца и възрастни със синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност.

2.Розов шум

Подобен е на белият – съдържа по същия начин всички честоти. За разлика обаче от белия шум, в розовия шум горните честоти са заглушени.

Именно затова розовият шум се харесва от жителите на големите градове – прекрасно замаскира дразнещите сигнали от автомобилната сигнализация и други подобни звуци, а това означава и помага за по-добра концентрация върху текущата задача.

Много хора, които не понасят белия шум, харесват розовия. Вероятно това е свързано с факта, че розовият шум добре маскира тези звуци, които не премахва белият. Освен това розовият е по-мек.

3.Кафяв шум

Популярността на кафявия шум нарасна неотдавна, но е бил открит много отдавна, още в началото на по-миналия век.

Почти напълно имитира известното брауново движение. Създава различни колебания на звуците, които се променят по случаен начин. Създава различни колебания от звуци, които се променят случайно. Кафявият шум е подобен на розовия, но е много по-силно изразен.

На фона на кафявия шум по-добре се чуват ниските вибрации и басовете.

Смята се, че кафявият шум помага за по-доброто заспиване. Също така може да помогне за концентрация върху определена задача, особено ако не е подходящ белият и розовият шум.

4.Бинаурален шум

Това е слуховия илюзия, тъй като в едното ухо постъпва шум с една честота, а в другото друга. Чува се само от нас, слушането на такъв шум помага за подобряване на концентрацията и за фокусиране на вниманието върху определен предмет.

Това е така, защото този шум кара мозъка да генерира вълни на сходна честота. Така ли е това всъщност, на учените им предстои да изяснят. Засега резултатите от изследванията не са еднозначни.