Лордозата представлява физиологично или патологично изкривяване на гръбначния стълб в предно-задно направление с конвекситет обърнат напред.

Нормалната физиологичното изкривяване на гръбначния стълб се формира през първата година от живота.

А патологичната може да се развие във всяка възраст вследствие на вродени или придобити патологии на гръбначния стълб, тазобедрените стави, гръбначните мускули, задните части и бедрата.

Съпровожда се с болки и нарушаване на стойката. При тежки случаи е възможно да се затрудни работата на вътрешните органи.

Лечението е най-често консервативно. При силно изразена патология и/или прогресия на патологичната форма може да се наложи операция.

Какви са симптомите?

Към най-честите изяви на патологична лордоза се отнасят:

• изменения на обичайната поза на човешкото тяло – обикновено при нарушение на нормалната извивка на един отдел на гръбнака възникват по-силно или по-слабо изразени изкривявания и в другите му отдели;

• умора и болка в засегнатата област на гръбначния стълб, която се усилва след тренировка или при по-продължителен престой в неудобно положение;

Наблюдават се ограничения при изпълнение на определени физически дейности.

При по-силно изразена лордоза могат да се развият заболявания на сърцето, белите дробове, бъбреците, стомаха и червата, обусловени от нарушения на нормално взаиморазположение и от свиването на съответните органи.

В зависимост от характера на патологичните изменения могат да се наблюдават няколко варианта на нарушение на стойката, съпроводени с увеличаване или намаляване на лордозата.

Първия вариант се характеризира с увеличаване на всички извивки, като лумбалната лордоза и гръдната кифоза са по-силно изразени.

А вторият представлява кръгъл гръб или обичайната стойка на тялото е кифозна, като силно е увеличена гръдната кифоза със съответното намаляване на лумбалната лордоза.

Какви са причините?

Причината за развитието на първично изкривяване на гръбначния стълб могат да бъдат процеси като малформации, тумори, възпаление в областта на прешлените, спондилолистеза, мускулни торсионни и травми на прешлените.

Вторичната форма на изкривяването може да възникне вследствие на:

• флексионна контрактура на тазобедрената става;
• анкилоза /неподвижност/ на тазобедрената става;
• патологично или вродено изкълчване на бедрата;
• системни заболявания на опорно-двигателната система;
• церебрална спастична пареза на долните крайници;
• полиомиелит със засягане на тазовите мускули и долните крайници;
• Бременност;

В последния случай гръбначното изкривяване е временно и изчезва, след като бебето се роди.

При всички горепосочени състояния центърът на тежестта на тялото се измества напред и за да запази равновесие, човек се огъва в кръста.

Към предразполагащите фактори, които увеличават вероятността от развитие на гръбначното изкривяване могат да се причислят и:

• наднорменото тегло, при което се отлагат голямо количество мазнини в областта на корема;
• неправилна стойка на тялото;
• рязко увеличаване на ръста в детството или юношеството;

При децата и подрастващите вторичната компенсаторна хиперлордоза обикновено е с мобилен характер и може да отслабне или да изчезне при премахването на нейната причина.

Продължително съществуващото гръбначно изкривяване при пациенти на зряла възраст остава постоянно, дори и след отстраняване на провокиращите го фактори.

Лечение на лордоза

С лечението обикновено се занимават ортопед и вертебролог. Основната задача на терапията се явява отстраняването на причината, предизвикваща патологичното извиване на гръбначния стълб.

В хода на лечението също извършва кинезитерапевтична рехабилитация и ортопедични процедури. На пациентите се назначават лечебни масажи, мануална терапия и лечебна физкултура.

Понякога е показно носенето на коректори на стойката – бандажи и корсети.

При първично патологично изкривяване на гръбнака се провежда хирургично лечение, последвано от рехабилитация.