Неприятната миризма на тялото е доста деликатен проблем, който може да изиграе много лоша шега на човек. Обикновено при деловите, възрастните хора проблемът с липсата на надлежна хигиена е практически изключен.

Следователно основната причина за лошата миризма се крие не отвън, а отвътре, която създава сериозни неудобства не само за околните, но и за човека, която я „излъчва“.

Защо се появява лоша миризма на тялото?

Отговорите на въпросите що се отнася до появата на неприятна миризма са цяло множество, и далеч не всеки от тях може да послужи за успокоение на читателя.

Особености на мастните жлези

Ще започнем първо с напълно безобидните причини за неприятна миризма на тялото, които не крият никаква опасност за здравето.

Човешкото тяло има в своя арсенал около 2.5 милиона потни жлези, участващи в процеса на терморегулация и извеждането от организма на вода и соли.

Сред тях са епикринните, разпределени по цялата повърхност – отговарят за охлаждането и апокринните, локализирани в областта на гениталиите и на подмишниците.

Следва да се отбележи, че секретът от последните има изразена миризма и вискозен характер, дължащи се на изовалериановата киселина и разрушаването на секреторните клетки.

Апокринните жлези не участват в терморегулацията. Техният продукт е миризливо вещество, миризмата на което се придава от живеещите на повърхността на кожата – бактерии.

Миришат по различен начин деца, юноши, жени и мъже. Миризмата на здравото кърмаче се асоциира с млякото и с липсата на каквито и да е странични аромати.

При юношите в периода на активния пубертет особено усърдно функционират апокринните потни жлези.

Мъжете по природа се потят много по-обилно от жените – естествено и миришат и по-изразително.

А при нежния пол секретът на мастните жлези се отличава с леко кисел аромат – метаболитните и хормоналните процеси способстват за отделянето на пот, особено подходяща за обитаването ѝ от бактериите сапрофити.

Смята се, че сама по си по себе си потта не мирише, тъй като 99% от нейния състав е обикновена вода и 1% неорганични и органични съединения.

Когато микроорганизмите преработват отделяната от нашите тела пот, възниква неприятна миризма, индивидуална за всеки човек.

При някои процесите на отделяне на пот са нарушени, като се наблюдава отделяне на прекомерно големи количества пот. Последствието е особено силна миризма. Това отклонение, както повечето от вас знаят, има и медицинско название и то е хиперхидроза.

Доста интересен факт е, че съществува миризма на тялото, която е неуловима за нашия нос. И който определя привлекателността на конкретния човек и е решаващ при избор на сексуален партньор.

Става дума за специфичен аромат, индивидуален за мъжете и жените, който се придава на тялото от феромоните.

С каква болест може да се асоциира неприятната миризма на тялото?

Секретът от мастните жлези действително може да се асоциира с определено заболяване. Това се случва, поради нарушаване на обичайните метаболитни процеси при развиваща се патология и в резултат на това – съставът на потта също се променя.

На повърхността на тялото се образува нова среда, която създава условия за развитие на други микроорганизми, които „прогонват“ своите съперници.

Най-яркият пример е при онкологично заболяване и при проблеми с черния дроб от болния се носи практически непоносима миризма на ацетон, справянето с която е почти невъзможно.

А при бъбречна недостатъчност, инфекции на пикочно-половата система, като нефрит или пиелонефрит пациентът мирише на котешка урина.