Не можете да се събудите без чаша от любимото ви кафе? Отлично ви разбираме и най-вероятно повечето от нас сами не могат да започнат без глътка ароматно еспресо.

Но появилата се неотдавна информация за микотоксините в зърната на кафето, ни накараха да внимаваме с любимата напитка.

От какво би трябва да се плашим?

В началото на този месец в списанието Food Control бяха публикувани резултати от изследване, проведено от доктор Emilia Ferrer от университета във Валенсия, Испания.

Според представеният научен труд, който включвал тестването на повече от 100 проби кафе, закупено от супермаркетите, практически във всички били открити микотоксини – токсични вещества, образувани от гъбички.

Какво представляват микотоксините?

Изследователите обясняват, че микотоксините са съединение, което се произвежда от гъби мицели като Aspergillus или Fusarium .

Тези съединения могат да съдържат токсични за черния дроб агенти, които са канцерогенни и влияят на хормоналната и имунната система.

Заразяването обикновено се осъществява чрез устата, но е възможно и да е през кожата или през дихателните пътища.

Широкият интерес на обществеността към този тип гъбички възниква още през 60-те години на миналия век, когато бактерии били открити в фуражите за храна на добитъка във Великобритания.

Наличието на такива токсини било установено в зърнените, ядките и другите хранителни продукти, предразположени към плесенясване.

Растежът на гъбичките се определя от факторите на околната среда като температура, влажност и количество валежи по време на събирането им.

На възникването на патогенните бактерии може да повлияе и начинът на съхранение на суровата продукция, което по-скоро се случва и с кафето.

Допустими концентрации микотоксини в хранителните продукти

Тъй като е невъзможно да се изключи появата на тези опасни за здравето вещества в хранителните продукти, правилата на Световната здравна организация допускат малки количества от тези токсини в хранителните продукти.

Доктор Ферер и нейните колеги анализирали 100 проби от кафе, които се продават в супермаркетите в Испания, и установили наличието на фумонизини, афлатоксини, трихотецени и развиващи се микотоксини в концентрации от 0.10 до 3.570 микрограма на килограм.

Също било установено, че 5 проби кафе съдържали охратоксин в количества, които превишават максимално допустимото ниво.

Охратоксин-А се образува от гъбичките Aspergillus и Penicillium и се смята за канцерогенно вещество, което се свързва със заболявания на бъбреците и с развитие на рак на пикочния мехур.

Законодателството на Европейския съюз установява максимално допустими норми от 5 микрограма на килограм за печените кафени зърна или за мляното кафе и 10 мкг/кг в разтворимото кафе.

Изследователите установили, че от 5 проби от кафе без кофеин в 2 нивото на охратоксина било в рамките на 6.20 и 9.30 мкг/кг., в 2 проби кафе на зърна – 6.91 и 11.43 мкг/ и в една проба кафе на зърна без кофеин нивото на охратоксина било 32.40 мкг/кг.

Липсата на законодателни норми по отношение на останалите микотоксини, открити в състава на кафето, ни кара да обърнем особено внимание на качеството на хранителните продукти.

Особено тези, които употребяваме в голямо количество, коментира своите заключения Емилия Ферер.

Какво да правят потребителите?

Въпреки че не всички видове плесенни гъби, развиващи се в хранителните продукти са токсични, то употребата на дори незначително плесенясали продукти е опасно за здравето.

А ако говорим за виното и кафето особено внимателни трябва да бъдем, когато се внасят от райони с тропичен и субтропичен климат.