Всеки от нас има свои хранителни предпочитания.
Някои обичат мусака, други пиле с ориз.
Макар и пилешката супа да се прави по една и съща рецепта вкусът доста се различава, в зависимост от това кой я е приготвил.
Навиците за поведение в кухнята при всички нас са много сходни, както и грешките при приготвяне на храната.
Едни от тях са напълно безобидни, а други могат да навредят на здравето.
1. Припичане на месото до прегаряне
Какво пък му е лошото на този навик?
Повечето хора обичат препечено месо, така че какъв е проблемът?
Повечето от нас понякога си позволяват препечени пържоли или кюфтета и кебапчета с коричка.
Но при запичане на месото при много високи температури в него се образуват хетероциклични амини.
Това са канцерогенни съединения, които съществено повишават риска от развитие на рак на белите дробове, на стомаха, на гърдите, на панкреаса и на простатата.
Затова не трябва да се злоупотребява с храна, приготвена по подобен начин.
Който не е готов съвсем да се откаже от месото на грил се препоръчва предварително мариноване с добавена куркума, джинджифил, розмарин и други подправки.
Всички те на практика напълно неутрализират действието на опасните канцерогени и правят барбекюто много по-безопасно за здравето.
2. Миене на макаронените изделия
Много от нас си спомнят как макароните от варене се превръщаха в еднородна смес подобна на каша.
Това се случваше с макароните, които се произвеждаха от обикновено пшенично брашно, но чрез измиване някак се решаваше този проблем.
Съвременните изделия са от твърди сортове пшеница и няма опасност това да се случи с тях.
Така че забравете за стария навик, но си създайте нов – варете ги в достатъчно голям съд, в голямо количество вода.
Освен това опитните домакини никога не изсипват в мивката останалата от варенето отвара, а я използват за приготвяне на сос към пастата.
3. Миене на плодовете и зеленчуците с топла вода
Можете да си го позволите, ако сами сте отгледали тези зрели ябълки или домати.
Ако сте ги купили от супермаркета, няма да успеете да измиете налепа от восък и други химически съединения, с които се обработват тези храни, преди да бъдат изнесени.
Препоръчително е не само да използваме сапун за миенето на плодовете и зеленчуците, но и четка за по-добро отстраняване на всички опасни вещества.
Освен това след като обелим мандарините и портокалите, трябва първо да си измием ръцете със сапун, тъй като по тях остават слой, който попада от ръцете в устата.
4. Твърде продължително готвене
Ако на опаковката на макароните пише колко трябва да се варят, то при приготвяне на черен дроб или морски дарове повечето хора действат по интуиция.
Малко хора знаят, че калмарите при дълго варене стават като подметка и вече не стават за ядене, както и черният дроб.
Морските дарове се държат във вряща вода, за да могат лесно да се изчистят и да се използват впоследствие.
А за говеждия черен дроб са достатъчни и 10 минути.
5. Варене на картофи без предварително накисване
Този навик има най-много последователи.
Но малко хора знаят, че значително повишаване на температурата в картофите нараства концентрацията на опасното съединение акриламид.
Този потенциален канцероген може да стане причина за злокачествени новообразувания, но и да предизвика невродегенеративни заболявания.