Пътуването по време на отпуск – това е време, когато всеки от нас би искал да прекара с удоволствие, за да си почине максимално добре и да възстанови силите си.

Как ще стане, ако съпрузите виждат по различен начин идеалния отдих? Задължително ли е някой от тях да направи компромис и да се съобрази с желанията на партньора? А може би е по-добре, отпускът да се прекара отделно?

Отдих по отделно – винаги ли е толкова зле

Има съпрузи, които предпочитат да ходят на почивка по отделно. Понякога това е осъзнато решение, така го искат двамата. А понякога е принудителен вариант, когато на един от тях не може да си вземе отпуск. Каквато и да е причината, ако възнамерявате да почивате отделно от съпруга, това предварително да се обсъди с него и да се намери компромисно решение.

В разделния отдих няма нищо лошо. Напротив, предоставя свобода и дава възможност за леко откъсване един от друг. Ще си починете от ежедневното общуване, ще погледнете един на друг от разстояние, ще оцените себе си и половинката отстрани. Временните раздели са полезни за връзката.

Дори и двамата съпрузи да се обичат много, те са различни хора. Всеки от тях си има собствени интереси, това не пречи на взаимната любов.

Да бъдем с половинката различни в нещо, това дори е по-интересно и взаимно да се допълваме един друг.

Има двойки, които прекарват заедно 24 часа в денонощието. Те заедно ходят на футболни мачове, посещават магазини за козметика. Обикновено това е само в началото на семейния живот, когато любовните емоции са свежи, и младите съпрузи все още не могат да се наситят един на друг откъм общуване.

През този период за тях е най-важно да са един до друг, да се държат за ръце, да усещат присъствието един на друг. Но с времето възниква потребност от отделяне от половинката, така чувстваме самите себе си.

Това не означава да се разделяме за дълго, а само за малко и да усетим собствените си граници.

Затова няма нищо страшно, ако съпругът през зимните уикенди отива да кара ски на Банско или на Боровец, тъй като обича зимните спортове. А жената в сезона на отстъпките отива с приятелки да пазарува и получава удоволствие от този начин на отдих.

Какви емоции може да предизвика това

Отдихът по отделно може да ни осигури много положителни емоции. За времето на раздялата мъжът и жената успяват да се затъжат един за друг, това освежава и изостря чувствата.

След почивката по отделно те искат да си обменят впечатления за времето, през което не са били заедно, появяват им се нови теми за разговор.

Много обаче са убедени, че при този начин на прекарване на свободното време има подводни камъни, например, опасност от изневери. Затова разделният отпуск не е подходящ за твърде ревниви хора, които се измъчват от повишена тревожност, изпитват страхове, че щом изпуснат своя мъж или жена, веднага ще тръгне да изневерява.

Трябва да се има предвид, че съпружеският живот не може да бъде предпазен напълно от изневери.

Теоретична вероятност от това има винаги, дори мъжът/жената всеки ден да ходи на работа и се прибира вкъщи, периодично посещава майка си. Не е възможно един човек да бъде вързан на повод като куче или да бъде окован във вериги.

Всеки може да се пази от изневери сам. Ако искрено обича половинката си и умее да казва НЕ на изкушенията. А ако им се подава с лекота, не е важно къде се намира – далеч или близо.

Тогава може да изневери със съседка/ с по стълбищна клетка – тоест на същия етаж или от съседния апартамент.

Решението за летен отдих по отделно – това е индикатор на съпружеските отношения. Ако отношенията са добри и искрени, то тогава всичко ще мине успешно.