За много от нас летният отдих е немислим без вода. През горещите летни месеци повечето от нас планират да отидат до морето – Егейско или Черно, задължително по веднъж, а някои си позволяват и всеки уикенд и една по-дълга почивка по време на летния отпуск.

Ако желаем престоят на плажа да ни достави истинско удоволствие и да се върнем от него презаредени и бодри, трябва да спазваме определени правила. Тогава всичко ще бъде добре.

Какви правила да спазваме, когато сме на плажа

За да получим максимум удоволствие от плажния отдих

Когато стигнем до морето, ни иска веднага да отидем на плаж, да се изкъпем, да се попечем и напълно да се отпуснем. Веднага следва да се спомене, че не трябва да ходим сами на плаж, още повече, ако възнамеряваме да плуваме.

Да допуснем, че ви потрябва помощ – станало ви е лошо от слънцето, поразяли сте се на стъкло или сте се нагълтали с вода. В такива ситуации приятели ще ви помогнат.

Как да си помогнем при схващане

Най-важното е да не изпадаме в паника. Обикновено се схваща. В такива случаи се препоръчва да се хванат здраво пръстите на крака с крампата и да ги издърпаме към себе си. Петата в този случай ще дойде напред. С другата ръка се масажира схванатия прасец.

Надуваеми принадлежности

Надуваеми матраци, пояси, ръкави и прочие приспособления дават усещане за сигурност, но то е измамно. Матракът е добър за релакс на плажа, но не трябва да се използва като лодка и да се влиза навътре в морето с него. Възможно е да го обърне по-голяма вълна или порив на запад-северозападен вятър на Черно море да го избута навътре в морето.

Друга възможна опасна ситуация при използването на надуваем дюшек като лодка е заспиването на него и отдалечаването от брега. Освен това матракът може и да се спука, какво да прави тогава човек, който не може да плува.

Децата, които имат надуваеми пояси или ръкави, могат да влизат във водата с тях само под постоянното наблюдение на възрастните.

Спазване на ред и поддържане на чистота

На плажа трябва да се пази чисто. Ако след вашия престой на плажа са останали празни бутилки от вода или от други напитки, пакети, хартийки или друг боклук, го съберете и отнесете в специален контейнер.

Ако на плажа такъв няма, съберете отпадъците в найлонова торба и ги изхвърлете в най-близкия контейнер или кош за отпадъци. Така на вас и на другите хора отново ще им бъде приятно да се върнат отново там за отдих.

Безопасност и възможност за релакс са предназначени за всички

Забрана за стъкло

Когато релаксираме до водата, ни се отваря апетит. Но на плажа е недопустимо да се носят храни и напитки в стъклени бутилки и в буркани.

Стъклото на плажа е много опасно, тъй като всяко едно шише може да се счупи. А всички ходим боси по плажа и можем да се нараним.

Опасност при нощни къпания

Къпането през нощта е рисковано. Първо, на тъмно повечето опасности не се виждат – счупено стъкло, морски таралеж, медуза – изгарянето от съприкосновението с нея може да бъде много болезнено.

Второ, през нощта на плажа няма спасители, затова не можем да се надяваме на помощ при извънредна ситуация. Затова е по-добре да се въздържаме от нощно къпане.

Домашни любимци

На повечето български плажове не са разрешени домашни любимци, и най-вече кучета. Но ако не виждате табели, на които да са изписани забрани, все пак се старайте да пускате кучето да се къпе далеч от останалите къпещи се.

Домашният любимец не трябва да пречи на останалите плажуващи, тъй като и те имат право на спокоен отдих без животни наблизо.

Грижа за тялото и за сърцето

Главна опасност – алкохол

Повече от 50% от трагедиите, които се случват във водата, са от пияни къпещи се. Плажът е място, където има много слънце, затова лесно може да се прегрее.

При високи температури сърцето и кръвоносните съдове поемат двойно натоварване.

А ако след употреба на алкохол, се влезе и във водата сърцето може да не издържи и да се стигне до спазъм, вследствие на който да се стигне до нагълтване с вода. Затова преди влизане във водата не трябва да се пие алкохол.