Любовта е прекрасно чувство, което ни дарява щастие. Но когато един от партньорите непрестанно ревнува другия, дори и за това да няма повод, това оказва разрушително въздействие на връзката.

Любовта и ревността винаги се преплитат

Съществува мнение, че ревността – това е неизменен спътник на любовта. Но психолозите смятат, че истинската любов се изразява в желанието за щастие и всичко най-хубаво на този човек, когото обичаме.

А този, на когото го измъчват ревност, всъщност е загрижен не за любовта, а за обекта на своето обожание. Жадува да го обичат само него самия. Само него. Това е егоизъм и страх да не бъде отхвърлен.

Психолози смятат, че ревността, проявявана в умерени и малки дози, е дори полезна. Освежава любовта, тонизира не само самият ревнивец, но и партньора. Човек, на когото го ревнуват малко, дори му е приятно, защото усеща, че е обичан и нужен.

Женската ревност се изразява по различни начини. Има дами, които започват да контролират телефона на любимия, да четат неговите имейли, СМС-и. В особено тежки случаи те дори наемат частни дедективи. Подобно преследване съсипва и живота на дамите, лишава ги от радост, тъй като постоянно се съмняват.

Според психолози, източниците на подобно явление са в детството. Например, момиченцето очаква, че когато се ожени, мъжът цял живот ще ѝ бъде опора и защита, това вижда проявление на любов.

Затова, когато порасне и се превърне в млада жена, се чувства несигурна в своя мъж и си въобразява, че може да го загуби, тъй като той постоянно контактува с други жени.

Тези опасения е възможно да са подсъзнателни, но те диктуват определен стил на поведение, и тя се опитва да предпази своя мъж от всякакви контакти с жени.

Ненормална ревност – постоянен контрол

Основен признак на ненормална ревност е опитът на жената постоянно да контролира своята половинка. Постоянно му се обажда да го пита къде е, знае графика му, преглежда му телефона, проверява му джобовете, дрехите – за следи от червило.

Подобно поведение може да се определи като параноя, което постепенно убива любовта. Такива дами правят сцени на ревност на своите мъже, често безпочвени, забраняват му да се среща с приятели. Страхуват се, че там е възможно да има и жени.

Ако подобни поведенчески прояви са постоянни, те отравят живота на двамата.

Буря от емоции в чаша вода

За ревнивите жени се терзаят от подобни емоции? В своята душа те създават специален, идеалистичен свят, в който и двамата с половинката живеят по идеални закони.

Когато започнат да си мислят, че техния идеален свят може да се разруши, емоциите започват да надделяват, и те усещат предателство от страна на своя мъж. Макар и в повечето случаи да няма нищо и това да са измислици.

Такива дами могат да направят скандал, само за това, че мъжът е говорил със своя колежка по телефона, погледнал е симпатична девойка, прекарал е обедната почивка с колежки.

В подобни постъпки няма нищо осъдително, но ревнуващата жена сама дорисува сцените на потенциалната изневяра и дава воля на емоциите.

Има и дами, които се смятат за най-добри, най-красиви и несравними. Ако тяхната половинка погледне друга, тя го възприема като удар по самолюбието, тъй като е свикнала винаги да бъде в центъра на вниманието.

Комплекси, които пречат на пълноценната връзка

Основният проблем на ревнивките е, че не са уверени в себе си, дори и външно да се стараят да изглеждат самоуверени, вътре в себе си крият комплекси. Сравняват се с другите, и сравнението не е в тяхна полза, дори и затова да няма основание.

Страхува се да остане сама, тъй като постоянно си мисли, че мъжът ѝ може да си намери някоя по-добра. Вина за това има ниската самооценка. Причините могат да са много. Например, възпитанието, получено в детството, когато родителите не са одобрявали момиченцето.

Как да се справим с това – решението е лесно, да работим над себе си, да се избавим от комплексите, да направим така, че собственото ни отражение в огледалото да ни радва.