Куркане, хрущене, пукане, тракане – звуците, които издава организма не могат да бъдат наречени мелодични. „Музиката“ на човешкото тяло често е признак на бедствие. Изпълнявайки за нас поредната си „песен“, нашият организъм често ни моли за помощ.

Тракане със зъби

Около 15% от жителите на Земята всяка нощ плашат своите съпрузи, съседи по легло или в болничната стая със тракането със зъби. Медицината нарича това явление бруксизъм.

То е особено често разпространено сред децата. Според педиатрите, по време на сън потраква със зъби всяко 3-то дете, карайки по този неговата майка да изпада в паника: „Детето има глисти“.

Няма никакво научно обосновано обяснение на тази теория. Най-често причината за бруксизма е неправилната захапка или патология на челюстните стави. Сред възможните причини са и преживявания, които продължават даже и по време на сън.

От постоянно триене се изтрива зъбния емайл, излизат от строя и челюстните стави. Влошава се качеството на съня, човек започва да го притесняват главоболие, болки в ушите, в носните кухини, виене на свят, хронична умора.

За да се избавите от потракването е необходимо да коригирате захапката си. Възможно е да ви се наложи да се изследвате при невролог.

Желателно е да опитате преди сън да натоварите челюстта си като погризете твърд морков. Когато „се умори“, тя ще бъде „спокойна“ през нощта.

През нощта можете да сложите в устата си силиконова шина, която ще предпази зъбите ви от изтриване, тъй като ще предотврати съприкосновението между горните и долните зъби. Но тя се изработва от зъботехник, след като взема гипсов отпечатък.

2 години хълцане

От гледна точка на медицината хълцането представлява кратко силно вдишване при стеснен глотис, който възниква в резултат на конвулсивно свиване на диафрагмата.

Особено често хълцат децата. Обикновено това се случва, когато бебето изстине /по този признак майката определят, че е време то да излезе от водата/.

Други възможни причини за хълцането са силна жажда, консумация на студена храна, преяждане. Такова хълцане се определя като безобидно и не изисква лечение.

Но по-честите, болезнени пристъпи на хълцане са признак на заболяване. Англичанинът Кристофър Сандс започнал да хълца през февруари 2007 година и продължил … 2 години – средно по 12 часа дневно с честота един път на 2 секунди.

За това време той хълцал повече от 10 милиона пъти.

Причината затова се оказало заболяване на стомашната стена. Сред другите заболявания, симптом на които е хълцането са увреждания на централната нервна система, отравяне, инсулт, черепно-мозъчни травми, заболявания на стомашно-чревния тракт, инфаркт, глаукома и дори глисти.

Това не е вятър

По-рано тази естествена телесна функция деликатно била наричана „вятър“, днес се обозначава като „метеоризъм“. Причината е натрупване на газове в червата.

Нормално всеки здрав човек за един ден произвежда около 14-24 „ветроизпускания“. При някои заболявания – десетки пъти повече. Сред които – дисбактериоза, панкреатит, ентерит, колит, заболявания на черния дроб, чревни инфекции и непроходимост.

Но най-често виновници за метеоризма са храните богати на растителни влакна и скорбяла – грах, фасул, леща, зеле, картофи, пълнозърнести и ръжени хлябове.

Моля те не се оригвай!

Оригането нерядко поставя хората в неудобна ситуация, тъй като звукът, който се издава се смята от обществото за неприемлив. Но това е, защото се намираме в Европа. На Изток оригването по време на хранене се смята за похвала за кулинарните таланти на домакинята.