Изследване, проведено от учени от Илинойс, показва, че 3 фенолни съединения от обвивката на какаовите зърна оказват мощно въздействие на мастни и имунни клетки. Допринася за обръщане на хроничното възпаление и на резистентността към инсулин, свързан със затлъстяване.

Обвивките на какаото могат да ни спасят от диабет

В обвивката на какаовите зърна се съдържат високи нива на 3 полезни биоактивни химически вещества. Също присъстват и в самите какаови зърна, кафе и зелен чай. Тези вещества са протокатехоева киселина, епитакатехин и процианидин Б-2.

Изследователите създават екстракт на водна основа, съдържащ тези съединения, както заедно, така и поотделно. И тествали неговото въздействие на белите мастни клетки – адипотицити, а също и на имунните клетки – макрофаги.

Когато адипоцитите натрупват твърде много мазнини, те способстват за активация на макрофаги – протича възпалителна реакция.

Възниква затворен цикъл, в който адипоцитите и макрофагите взаимодействат, отделяйки токсини, които увреждат митохондриите – електроцентралите ни, които преобразуват мазнини и глюкоза в енергия.

С времето, заради увреждане на митохондриите клетките губят способност нормално да поглъщат глюкоза, което води до резистентност към инсулин, и може би до диабет тип 2 с повишаване нивата на глюкоза в кръвта.

За да се пресъздаде възпалителен процес, който протича в организма, учените култивирали адипотицити в разтвор заедно с макрофаги.

Едновременно наблюдавали, че възпалителните състояния в разтвора увеличавали окислителното увреждане на митохондриите на мастните клетки.

Какаови обвивки превръщат бялата мастна тъкан в кафява

В адипоцитите култивирани в разтвор присъствали по-малко митохондрии, а останалите били повредени.

Когато учените обработили адипоцитите с екстракт от фенолни вещества, заедно или поотделно, мастните клетки от бели се превърнали в кафяви – потъмнели.

Кафявите адипоцити са форма на мастна тъкан с много митохондрии и повишена ефективност при изгаряне на мазнини. В крайна сметка възпалението се понижава и се възстановява чувствителността на клетките към инсулин.

Така учените стига до извода, че фенолните вещества могат да предотвратяват митохондриална дисфункция в мастната тъкан

Какаовата обвивка е страничен продукт, който се образува при печене на какаови зърна за производство на шоколад.