Какво представлява макроцефалията

Макроцефалия – с този термин назовават размерите на главата на детето, превишаващи средностатистическите показатели. За родителите е важно да знаят, че не всички деца имат еднакви обиколки на главата при раждане и впоследствие с растежа. Затова лекарите имат специални таблици, в които са посочени границите на нормативните стойности. Понякога макроцефалия е симптом на състояния, които предизвикват аномално увеличение на обиколката на главата на детето, поради натрупване в кухината на черепа на излишна течност. Това може да повлияе неблагоприятно на мозъка или нарушения на вкостяването на черепа при рахит.

Макроцефалия – излишък от ликвор, влияние върху мозъка

Ако обиколката на главата попада в диапазона за съответната възраст и пол, то това се смята за вариант за нормално развитие на детето. Специалистите определят макроцефалията като състояние, при което обиколката на главата на детето превишава 98-мия персентил.

Разграничават се няколко основни причини, които водят до вродена или придобита макроцефалия.

Инфекция на нервната система може да предизвика оток на мозъка или наднормено образуване на ликвор, което води до увеличаване на размерите на черепа. Примери са менингит, възпаление на мозъчните обвивки и енцефалит – възпаление на самата тъкан на мозъка.

Хидроцефалия – това е състояние, за което е характерно прекомерно натрупване на гръбначномозъчна течност и в пространствата, заобикалящи мозъка. Това е едно от най-разпространените заболявания на главния мозък при децата. Излишъкът от течност води до разширяване на черепните стави и аномално бърз растеж на главата. Самата хидроцефалия може да възникне по няколко причини – от вродена аномалия до травма или инфекции.

Рахит, генетични дефекти, вродени аномалии

Вродени или придобити проблеми с мозъка, сред които тумор и хематом, могат да предизвикат макроцефалия при децата. Някои от вродените деформации на главния мозък, които могат да предизвикат макроцефалия, са: хидроенцефалия – изразена недоразвитост на главния мозък и мегаенцефалия – анормално увеличаване на мозъчното вещество.

Често причина за анормален растеж на главата е развитие на рахит. Първите признаци се наблюдават след 3-месечна възраст. Това е свързано с факта, че рахит се формира, поради дефицит на витамин Д в организма. В първите месеци детето разходва тези запаси от витамини, които са били получени вътреутробно. Рахитът предизвиква аномалии на скелетната система и на костите на черепа, който е възможно да увеличава размерите си.

Генетични разстройства също могат да предизвикат макроцефалия. Един от най-ярките примери е синдром на Сотос. Това е генетично заболяване, което засяга скелета, което води до много проблеми, сред които и необичайно голяма глава.

Травмата на черепа при раждане или след него може да предизвика кръвоизливи – вътрешно кръвотечение и оток на главния мозък, което може да доведе до временна макроцефалия.

Диагностика на макроцефалия – размери на главата, развитие на детето

Чести са ситуациите, при които макроцефалията е нормално явление. В тези случаи детето няма никакви отклонения в здравословното състояние и се развива напълно нормално. В такива случаи лечение не е необходимо. Ако родителите сметнат, че черепът расте непропорционално на тялото, важно е да се обърнат към лекар.

Специалистът измерва ръст и теглото, оценява развитието на детето, съответствието с нормативните стойности. Макроцефалия обикновено се открива по време на планови посещения на педиатър през първата година на детето. Ако се подозира, че детето има проблеми, се прави физически преглед. Лекарят проверява външният вид на главата и палпира черепа и състоянието на шевовете. При подозрителни симптоми се провеждат допълнителни изследвания.

Как се лекува макроцефалия – какво трябва да знаят родителите

Лечението на макроцефалия зависи от причината за състоянието. Хирургичната корекция често е единствен вариант при няколко форми на макроцефалия. Типът операция ще варира в зависимост от тежестта на заболяването и причините. Например, при хидроцефалия се поставя шунт, който отделя излишъка от гръбначномозъчна течност в коремната кухина. Но родителите трябва да разбират, че операцията не излекува патологията, а само намалява последствията.

В случай на травма на главния мозък операцията спомага за отстраняване на проблема.