Малко дете и котка у дома - 5 правила за безопасност
Полезно

Могат ли малкото дете и котката да живеят щастливо заедно?

Могат, ако родителите се погрижат за безопасността и комфорта на техния съвместен живот.
Често младите родители вземат нелекото решение да отдадат домашния си любимец в добри ръце, тъй като може да внесе инфекция у дома или да се отнася агресивно с детето.

Желанието на майката и таткото да предпазят детето от опасности е естествено, но невинаги се подразбира отказване от грижите за животното.
И затова ви предлагаме 5 правила, които ще ви помогнат да направите живота на детето и котката под един покрив по-безопасен и по-комфортен.

Правило №1 – погрижете котката да бъде здрава

Редовно посещавайте ветеринарен специалист за провеждане на профилактични прегледи и строго съблюдавайте графика на ваксинациите и на обезпаразитяванията.

Последните 2 процедури вървят ръка за ръка – дехелментизация, тоест лечебно-профилактични мероприятия за справяне с паразитите при животни, се провежда 10 дни преди ваксините. Това ще осигури запазването на здравето на само на вашата котка, но и на вашите роднини и близки.

Също така е важно да осигурите на вашия домашен любимец качествено хранене. Останалата храна от вашата трапеза не е най-добрият вариант. Много хранителни продукти от ежедневното ви меню са вредни и дори опасни за животните – сол, подправки, лук, чесън.

Специалните храни за домашни любимци са значително по-надеждни и безопасни, тъй като са точно балансирани и разработени в съответствие с потребностите на котката в зависимост от нейната възраст, темперамента и активност.

Правило №2 – предотвратете вероятността от разгонване

Когато става дума за съжителство на котка и малко дете в едно жилище, то следва да има предвид как се променя поведението на котараците и котките в периода на разгонването – тревожните мяукания могат да попречат на детето да спи, освен това в този момент котките могат да се държат доста агресивно.

Кастрираните и стерилизираните котки са по-гальовни и спокойни и са по-склонни да си играят, без да проявяват агресия при това.

Правило №3 – подберете правилната храна за домашния си любимец

За да бъде котката ви здрава, храната, която ѝ давате трябва да съответства на нейната възраст и на особените ѝ потребности. А ако сте взели решение да кастрирате или стерилизирате котката, то трябва да промените и храната, която ѝ давате.

Правило №4 – възпитавайте и поощрявайте домашния си любимец

Как да отучите котката да драска? На първо място, следва да прекратявате играта, едва след като почувствате, че заигравайки се, домашният ви любимец си е пуснал ноктите.

Още едно ефективно средство може да бъде обикновеният пулверизатор с вода – достатъчно е пръснете няколко пъти към котката, за да разбере, че сте недоволна от нейното поведение.

За да бъде възпитателният процес по-успешен и активен, не забравяйте да награждавате котката с лакомства.

Правило №5 – обръщайте внимание на котката

Появата на нов член на семейството е стрес за котката. И последствията често не са от най-приятните – от активна и обсебваща конкуренция за внимание до „скрити“ преживявания, водещи най-често до развитието на идопатичен цистит при котките.

Един от симптомите на заболяването е отказът на котката да използва котешката тоалетна. За всяка майка е неприемлива ситуацията, когато в дома възникват неприятни миризми и се налага през цялото време да чистят подир домашния любимец.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.43 117

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg