Могат ли малкото дете и котката да живеят щастливо заедно?

Могат, ако родителите се погрижат за безопасността и комфорта на техния съвместен живот.
Често младите родители вземат нелекото решение да отдадат домашния си любимец в добри ръце, тъй като може да внесе инфекция у дома или да се отнася агресивно с детето.

Желанието на майката и таткото да предпазят детето от опасности е естествено, но невинаги се подразбира отказване от грижите за животното.
И затова ви предлагаме 5 правила, които ще ви помогнат да направите живота на детето и котката под един покрив по-безопасен и по-комфортен.

Правило №1 – погрижете котката да бъде здрава

Редовно посещавайте ветеринарен специалист за провеждане на профилактични прегледи и строго съблюдавайте графика на ваксинациите и на обезпаразитяванията.

Последните 2 процедури вървят ръка за ръка – дехелментизация, тоест лечебно-профилактични мероприятия за справяне с паразитите при животни, се провежда 10 дни преди ваксините. Това ще осигури запазването на здравето на само на вашата котка, но и на вашите роднини и близки.

Също така е важно да осигурите на вашия домашен любимец качествено хранене. Останалата храна от вашата трапеза не е най-добрият вариант. Много хранителни продукти от ежедневното ви меню са вредни и дори опасни за животните – сол, подправки, лук, чесън.

Специалните храни за домашни любимци са значително по-надеждни и безопасни, тъй като са точно балансирани и разработени в съответствие с потребностите на котката в зависимост от нейната възраст, темперамента и активност.

Правило №2 – предотвратете вероятността от разгонване

Когато става дума за съжителство на котка и малко дете в едно жилище, то следва да има предвид как се променя поведението на котараците и котките в периода на разгонването – тревожните мяукания могат да попречат на детето да спи, освен това в този момент котките могат да се държат доста агресивно.

Кастрираните и стерилизираните котки са по-гальовни и спокойни и са по-склонни да си играят, без да проявяват агресия при това.

Правило №3 – подберете правилната храна за домашния си любимец

За да бъде котката ви здрава, храната, която ѝ давате трябва да съответства на нейната възраст и на особените ѝ потребности. А ако сте взели решение да кастрирате или стерилизирате котката, то трябва да промените и храната, която ѝ давате.

Правило №4 – възпитавайте и поощрявайте домашния си любимец

Как да отучите котката да драска? На първо място, следва да прекратявате играта, едва след като почувствате, че заигравайки се, домашният ви любимец си е пуснал ноктите.

Още едно ефективно средство може да бъде обикновеният пулверизатор с вода – достатъчно е пръснете няколко пъти към котката, за да разбере, че сте недоволна от нейното поведение.

За да бъде възпитателният процес по-успешен и активен, не забравяйте да награждавате котката с лакомства.

Правило №5 – обръщайте внимание на котката

Появата на нов член на семейството е стрес за котката. И последствията често не са от най-приятните – от активна и обсебваща конкуренция за внимание до „скрити“ преживявания, водещи най-често до развитието на идопатичен цистит при котките.

Един от симптомите на заболяването е отказът на котката да използва котешката тоалетна. За всяка майка е неприемлива ситуацията, когато в дома възникват неприятни миризми и се налага през цялото време да чистят подир домашния любимец.