Как ще се промени медицината след 100 години? Каква е прогнозата на американските учени?

Сякаш вчера беше, когато с възторг и трепет очаквахме новото хилядолетие и с тревога гледахме към бъдещето. Книгите и филмите описваха 21-ви век като нещо далечно и безусловно, фантастично.

Но ето ние вече 15 години живеем в този век. Бъдещето настъпи. Много области от живота на човека за изминалите 100 години бяха ознаменувани с колосални пробиви.

Това, което сега ни изглежда очевидно, до съвсем неотдавна ни изглеждаше невъзможно. Хората отидоха в космоса, започнаха да използват атома за производство на електроенергия, създадоха летателни апарати, които да се движат по-бързо от звука.

Получихме и практически неограничен достъп до информация, сдобихме се с възможността да общуваме на далечни разстояния без проводници. На хубавото бързо се свиква и затова не са рядкост оплакванията, че в самолета интернетът е много бавен.

Не по-малък пробив беше направен и в медицината. Открит беше пеницилинът, а след него и десетки други антибиотици. Лекарите се научиха да се справят с много, по-рано неизлечими заболявания.

Създадени бяха апаратите за ултразвук и магнитно-резонансните томографи за диагностика. Хората вече оперират с лазери и роботи и много още. Но ние приехме всичко това за даденост и сега гледаме напред с любопитство.

Как ще се промени медицината в следващите 100 години? Какво очаква човечеството през 2115-та година?

• Средната продължителност на живота ще превиши 130-150 години. Подобряване качеството на храната, жизненият стандарт и медицината за изминалите 100 години вече значително удължиха човешкия живот, тази тенденция ще се забави и в бъдеще.

• Ще бъдат победени повечето от сега неизлечимите заболявания – като СПИН, рак, диабет, болест на Алцхаймер и др. Днес много заболявания успешно се лекуват, особено, ако се открият в ранен стадий. По-нататъшното развитие на медицината и сродните специалности – например молекулярна химия, завинаги ще избавят човечеството от много заболявания.

• Развитието на технологиите на клонирането ще позволят повторното израстване и присаждане на всякакви увредени и загубени тъкани и органи. Неотдавна американските специалисти представиха на вниманието на обществеността създадената в епруветка жива лапа на мишка, следователно началото е поставено.

• Като се има предвид факта, че биотехнологиите са изключително скъпи, по-евтини и масови техни аналози ще бъдат роботизираните механични протези на загубени крайници и органи, които ще се управляват с мисълта. Тези технологии ще бъдат използвани за управление на компютри и домакински джаджи и устройства. Но така ще се доближим много до образа на киборгите.

• Обръщайки се към специализиран генетичен център родителите на бъдещото дете с помощта на виртуален стимулатор ще могат не само да избират пола и външността на своята рожба, но и ще могат да изискват от лекарите да развият определени заложени нему таланти от природата. Така ще възникнат династии на гениални художници, писатели, лекари, спортисти.

• На земната орбита ще се появят клиники за лечение на пациенти със заболявания на опорно-двигателния апарат, заболявания на сърцето, лечение и рехабилитация, тъй като в условията на безтегловност терапиите ще преминават по-бързо, а и ще бъдат доста по-ефективни.. Там ще се произвеждат и свръх чисти лекарства.

• Алтернатива на бактериите ще станат нанороботите – микроскопични поправящи механизми, които ще циркулират в кръвта и ще унищожават раковите клетки, ще прочистват кръвоносните съдове, ще излекуват травмите и фрактурите на костите.