Остър недостиг на медицински персонал се задава в общинската болница в Карлово, след като целият личен състав на лечебното заведение си е пуснало предизвестия за прекратяване на трудовите договори.

Лекарите в МБАЛ Карлово не са уведомени за решението

За това съобщиха още вчера от Областна администрация Пловдив, според лекарите няма изобщо нужда от разкриването на нов спешен кабинет, за който се планира да започне работа от понеделник след решение на областния кризисен щаб.

На практика трябва да дублира функциите на Спешна медицинска помощ в Карлово или по-скоро да я подпомага.

Понастоящем съществува дежурен кабинет, който да приема хора със съмнения за коронавирус, като приоритетни са тези с температура. Целта е да не се претоварва спешната помощ с подобни случаи.

Лекар с 30-годишен стаж в карловската болница смята решението на Областния кризисен щаб за спешния кабинет за абсурдно, тъй като в града епидемичната обстановка не е усложнена и нито един пациент не е върнат в състояние, което може да се определи като спешно.

Решението на Областния кризисен щаб е взето на тъмно, не е проведено обсъждане с лекарите в болницата и с представителите на медицинския съвет на лечебното заведение. Те са научили за него едва преди няколко дни и са изпратили своето писмено становище.

Лекар завеждащ вътрешно отделение в МБАЛ Карлово определи като своеволие решението на Областния кризисен щаб за разкриването на спешния кабинет.

Какъв е докладът на РЗИ за необходимостта от нов кабинет

От пресцентъра на областната управа обаче съобщиха, че има постъпили молби и сигнали на граждани за липсата , от РЗИ са направили доклад и са преценили, че има необходимост от такъв кабинет.

Ако не се постигне компромис между областната управа и пусналите си предизвестия лекари, то лечебното заведение ще остане без персонал в началото на юни, след като те изтекат.

За понеделник е насрочена срещу между лекари от карловската МБАЛ и областния управител, за да се потърси решение на ситуацията.

Може би ще трябва да се прецени основателността на сигналите и как инспекторите в РЗИ са стигнали до заключението, че трябва да има още един спешен кабинет.