Какви са рисковете от мастит през пубертета

През последните години се наблюдава тенденция на нарастване на възпалителните заболявания на млечните жлези при деца и девойки. Общият термин за всички тях е мастити. В тази връзка има необходимост от нови начини за диагностика и лечение. Как се проявява мастит при подрастващи момичета? Защо хирургичните методи на лечение на мастит в тийнейджърска възраст не са толкова ефективни, колкото другите методи?

Какво може да предизвика мастит при девойки

Млечната жлеза е много важен орган, без който е невъзможно нормалното развитие на всеки бозайник, какъвто е и човекът. Но поради широкото разпространение на адаптираните млека и алтернативните методи за хранене на деца през първата година, се подценява ролята на млечната жлеза като един от репродуктивните органи. В тази връзка намалява бдителността на населението относно заболявания на млечните жлези и липсва необходимата профилактика.

Заболяванията на млечната жлеза подмладиха. Прекараните заболявания на млечните жлези в детска възраст могат да се отразят неблагоприятно на здравето. Едно от тези заболявания е нелактационният мастит при подрастващи момичета. Това е възпалителен процес, възникващ в млечната жлеза, която към този момент не образува кърма.

През пубертета протича интензивно развитие на тъканите на млечната жлеза под влияние на определени хормони. Развива се не само самата жлезиста тъкан, но и млечните протоци.

Нараства секреторната активност на епитела, който покрива протоците на жлезата. Тъканта на млечната жлеза е много чувствителна към проникващи в нея инфекции.

Обикновено инфекцията попада в млечната жлеза чрез млечните протоци, които излизат на повърхността на зърното. Също опасни бактерии могат да попаднат в тъканта на млечната жлеза с кръвообращението или лимфата от други огнища на възпаление.

Обикновено за възникване на възпалителен процес е необходимо въздействие на един или няколко патологични фактори. Сред тях са преохлаждане, отслабване на имунитета, травмиране на тъканите на млечната жлеза – нараняване или от тясно бельо, и на зърната – от пиърсинг. Установено е, че мастит най-често се развива при девойки с фиброаденом на млечната жлеза. Средната възраст на болните от нелактационен мастит е 13-15 години.

Как се проявява възпаление на млечната жлеза при девойки

Възпалителните заболявания на млечните жлези през пубертета невинаги протичат с ярко изразени симптоми. По какви основни симптоми може да се заподозре мастит?

  • Остро възникнало заболяване;
  • Болки в областта на млечната жлеза;
  • Усещане за инфилтрат при палпация на жлезата;
  • Поява на участък на зачервяване и отоци непосредствено над болното място;
  • Гнойни секрети от зърното;
  • Възможно е повишение на телесната температура и поява на симптоми на интоксикация;

Девойките невинаги веднага се обръщат към лекар, някои се срамуват от своите оплаквания и очакват, че всичко ще отмине от само себе си. На преглед момичето може да отиде както на първия ден на болестта, така и седмица след поява на оплакванията. Често заболяването протича с оскъдни симптоми.

Как се потвърждава диагнозата

На всички девойки с подозрение за мастит се прави ултразвуково изследване на млечните жлези. В зависимост от това в кой ден от болестта е потърсена медицинска помощ, ще се отличава и картината, която се вижда на ултразвук.

В самото начало на заболяването не се определят ясни граници на възпаление. С течение на времето организмът опитва да ограничи възпалението и в тъканта на млечната жлеза се формира гнойник. Но не може да се нарече абсцес, защото гнойникът се образува в разширен млечен проток. Същински абсцеси на млечните жлези през пубертета се срещат много рядко.

Какви методи се прилагат за лечение мастит при девойки

При липса на оформени гнойници обикновено е показна антибактериална терапия. При установяване на такива е показно промиването с разтвор на антисептик. В редица случаи наред с промиването на кухината на гнойника се назначава системна антибактериална терапия. Промиването на гнойното огнище може да се направи веднага след диагностична пункция. В някои случаи в кухината на гнойника временно се поставя дренаж за оток на течността.

Оздравяването обикновено настъпва в рамките на седмица, като се препоръчва контролно ултразвуково изследване.